Днес е : Вторник, 25 Февруари 2020

Елеонора Николова: В България секторът с медицинските изделия е изцяло неконтролиран

Публикация 25 Sep, 2017 / akcent.bg

  В България секторът с медицинските  изделия е изцяло неконтролиран, заяви в предаването „Преди всички“ Елеонора  Николова, изпълняващ длъжността директор на БОРКОР, който днес организира кръглата  маса на тема „Корупционни  рискове при доставката и употребата на медицински изделия“. Тя посочи, че доставчиците на  медицински изделия, регистрирани у нас, са в пъти повече от доставчиците на  лекарства, а финансовите потоци и възможността за злоупотреби са много  по-големи:
   Около 330 са регистрираните търговци на  лекарствени изделия, докато на медицински изделия – те са над 1100. /…/ НЗОК  възстановява много малък обем от средствата, които се употребяват. Данните,  които неправителствените организации обобщават, са около 400 млн. годишно, 200  млн. от които задължително се плащат от джоба на българския гражданин. Това е  един проблем, който е отчетен като тежък не само в България, но и в цяла Европа  и целия свят. В рамките на ЕС печалбата от търговия с медицински изделия  годишно е 96 млрд. долара, за целия свят тя надхвърля 300 млрд. В България този  сектор е изцяло неконтролиран. Държавата се е оттеглила, тя не контролира цени,  търговци и всъщност системата се стреми да прехвърли финансовата тежест за  медицинските изделия изцяло върху пациентите. 
  Цените на медицинските изделия се определят  самостоятелно от търговците, каза Николова и добави: Всичко е оставено на свободния пазар,  т.е. на волята и въображението на търговци и лекари, които често се договарят  помежду си. Това е една схема, която е публично известна.
Според нея регулацията в тази сфера се  променя изключително често:Това говори за развихрени лобистки интереси и за  липса на визия какво да се прави в тази сфера.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама