Понеделник, 25 Септември 2023

Шефските заплати повишават семейния доход със 71 процента

Шефските заплати повишават семейния доход със 71 процента
Публикация   08:36     25 Септ, 2017 /     akcent.bg   /     834

Доходите на едно домакинство за 2016 г. са средно 12 666 лв. Това прави по 450 лв. на месец.

  Доходите на семействата, в които поне един от съпрузите заема ръководна длъжност или има собствен бизнес, са с 71,4% по-високи от тези на домакинствата, в които всички са обикновени работници. Доходите на едно домакинство за 2016 г. са средно 12 666 лв., а на човек – 5404 лв., сочат данните на НСИ. Това прави по 450 лв. на месец.

  Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за страната надмина 1000 лв. Но парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове. Затова, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително. Но ако главата на семейството е на ръководен пост, като например мениджър или старши служител във фирма, средният годишен доход на домакинството скача на 27 795 лв. А на всеки от семейството се падат по 10 218 лв. годишно, което прави по 851 лв. на месец. Ако главата на домакинството е обикновен работник, средният доход на семейството за година е 16215 лв. А на човек се падат само по 5439 лв. годишно, или близо 453 лв. на месец.

  Ако главата на семейството е специалист в своята област, т.е. изпълнява специфични и отговорни задачи, но не е на ръководна длъжност, то средният доход на човек от домакинството е 8348 лв. за година, или по 696 лв. на месец.

  Оказва се обаче, че дори човек да е мениджър, доходите от заплати в домакинството му са само с 31% по-високи от получените заплати в семействата на обикновени работници. По-високите доходи идват, ако човек има собствен бизнес и наети служители. Шефовете, които управляват собствената си фирма, носят в семейството над седем пъти повече пари от хората, които също работят за себе си, но са например майстори или със свободни професии и не ръководят персонал.

   Противно на очакванията, домакинствата в които главата е мениджър или старши служител във фирма, консумират по-малко калории, отколкото семействата на работниците. В семействата на мениджърите и хората със собствен бизнес средно на ден се изяждат по 1995 калории на човек, докато в домакинствата на работниците изяждат по 2125 калории. Като в работническите семейства хапват повече хляб (82 кг. на човек за година при 66,1 кг. на човек в семействата на мениджърите), месо (31 кг. на човек годишно при 30,4 кг. в домакинствата с мениджъри) и месни продукти (13,5 кг. на човек при 11,4 кг. в семействата на шефовете). В семействата на мениджърите обаче ядат повече плодове (49,4 кг. на човек при 41,7 кг. в семействата на обикновени работници), както и малко повече зеленчуци, риба, луканка, прясно мляко, сирене и кашкавал. Но шефовете не живеят много по-здравословно от подчинените си, защото всеки член от домакинството им пуши средно по 1060 цигари на година, при 841 цигари в семействата на работниците. В домакинствата на мениджърите се пие и повече бира и вино, но се консумира по-малко ракия.

   Семействата на мениджърите и старшите служители харчат за храна с 40% повече от работническите семейства. За дрехи и обувки мениджърите дават със 71% повече, а за транспорт и за свободно време – близо два пъти повече от семействата, в които главата е обикновен работник. Оказва се, че по отношение на храната на трапезата няма голяма разлика между домакинствата в страната. Хората с по-висок професионален статус се отличават по това как прекарват свободното си време, колко пътуват, каква е колата им и как се обличат.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha