Днес е : Събота, 30 Май 2020

Румен Николаев: Очаквам една неприятна патова ситуация на изборите

Публикация 29 Dec, 2016 / Интервю на Пламен Нунев с Румен НИКОЛАЕВ

  Провокативното предложение или нестандартната инициатива на тримата депутати от ГЕРБ на днешната предновогодишна среща с медиите изправи главния редактор на Акцент.БГ пред диктофона на областния лидер Пламен Нунев.

   Ето и как протече самия акт на това необичайно общуване…

     -   Г-н Николаев, кои според Вас, трябва да са приоритетите на народните представители от ГЕРБ през първите месеци от работата на 44-то Народно събрание?

    Наистина се чувствам донякъде неподготвен в тази си роля, но след като ще бъда в ролята на политик, то няма как да не се справя…

   И сега на въпроса- едно от първите неща, които трябва да се направи според мен, е да се гласува справедлива методика за изчисляване на такса „Битови отпадъци”. Тук е колегата Ви Свилен Иванов, който още като зам. кмет на Русе се занимава доста задълбочено с темата. Но ето, сега казва, че няма нищо да се бута, да се променя. Т.е. според сегашната ситуация по-инициативните, по- спестовните граждани, които имат по-големи жилища, ще плащат боклука на „братовчедите”, които се роят и не да генерират, а буквално произвеждат отпадъци. И понеже не сме сигурни, дали по друг начин ако се изчислява, ще вържем сметките, сега си остава  както си е било… справедливост ще се търси някой друг път и за някой друг парламент.

    Другото, което спешно трябва да се гласува- това е намаляване на партийните субсидии. Не е моя работа да предлагам как и с колко, но категорично в сегашната ситуация няма нищо справедливо. Достатъчно е да припомним, че в България тази сума е може би най-голяма на избирателски глас.

   -  Трябва ли да бъде променена избирателната система в страната и ако да – в каква форма да е тя?

    Да си призная, първоначално с голям ентусиазъм приех това предизвикателство за 100 процента мажоритарна избирателна система. Но след като започна дебат /след дъжд качулка/, след като хората изразиха и в референдума своя наказателен вот, виждам несъвършенства, ако това се случи.

   Няма съмнения, че ние сме народ, който всяко нещо, което му се предложи,  ще го завърти по най-трудния за възприемане начин. Та вече не съм убеден, че районирането ще е обективно, че изборът на мажоритарните играчи ще е демократично.

   Сега съм склонен да приема, че е добре да се почне с половината мажоритарни, половината- пропорционално избрани народни представители. Ако мажоритарния елемент проработи, то тогава би могло да се мисли и 100 процента мажоритарен вот….

    -    Да, но какво правим с резултатите от Референдума?

    Резултатите, както казах, са повече следствие на общ наказателен вот срещу политическата класа. Никой, ама никой не обясни на избирателите какво би станало в единия случай, какво би станало в другия. Явно сега командно- административния подход спрямо избирателите не проработи и те изявиха своята воля за промяна, въпреки че не е изключено да влязат в капана….

   -   Какви са Вашите прогнози за изхода от предсрочните парламентарни избори през пролетта на 2017 година?

    Хайде сега, в ролята на социолог. Но нали отговарям от позицията на политик- имам задължително някакъв отговор.

   Въпреки че ще прозвучи като клише, очакват ни наистина интересни избори.Интересни до толкова, доколкото ще бъдат отново аритметика или ясни пред избирателите ангажименти.

   Първо, не е ясно какъв служебен кабинет ще състави президента Румен Радев. Това щебъде първия сигнал къде какво се конструира. Ако се има предвид последното социологическо проучване, първите три места са за ГЕРБ, БСП и Патриотите.

  Своеобразната тройна коалиция не я бърка кого ще подкрепи, ако някоя от водещите сили и обещае да поеме голяма част от нейната програма. Но ако БСП се окаже водеща, то тя едва ли ще може да се раздели с ДПС- незаобиколимо условие на Патриотите, поне в момента.

  Така че това, което се вижда в момента, е една патова ситуация, от която излизането със сигурност ще стане с уговорки и напасвания, които със сигурност няма да са лицеприятни за слуха на избирателя….

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама