Днес е : Вторник, 6 Декември 2022

В Главиница, област Силистра, днес се провежда частичен избор за кмет на общината

Публикация 02 Oct, 2016 / akcent.bg

Източник: БНР

В Главиница, област Силистра, днес се провежда частичен избор за кмет на общината. 

Избраният на последните местни избори Насуф Насуф от ДПС беше отстранен от длъжност след влязла в сила присъда за длъжностно престъпление по време на предишен негов мандат. 10 500 са избирателите от 23 населени места, трима са кандидатите. Двама са издигнати от инициативни комитети, а третият-от  ДПС. 

Частични избори за кмет има днес в 3 населени села в област Кърджали. В Петлино и Калоянци съревнованието ще е между кандидати на ДПС и ГЕРБ. Най-интересен двубой се очертава в село Загорско, където единият от претендентите е от ДПС, а другият е независим, но е сред учредителите на новата партия ДОСТ..
 
В селата Криво поле и Тракиец в община Хасково също се избират кметове. 

До насрочване на частичните избори се стигна, след като Общинската избирателна комисия прекрати правомощията на кметовете. Председателят на комисията Пламен Лечев обяснява:
 
Поради участието на двамата кметове, които бяха освободени, във фирми и собственици на фирми съответно, ъова наложи прекратяването на техните пълномощия и обявяване на нови частични избори.
   
В Криво поле по избирателните списъци са записани 753-ма гласоподаватели, в Тракиец -  616. Кои са партиите и кандидатите, които участват в надпреварата, съобщава Пламен Лечев:
 
Общият брой на регистрираните политически партии са три. Общият брой на кандидатите е 4 както следва: за Криво поле Андрей Гаджев от ГЕРБ, Стойчо Стоев от Движение за права и свободи, а за кметство Тракиец - Жечка Колева от ГЕРБ и Красимир Бойчев от АБВ.
   
Вчера не са постъпили сигнали за нарушаване на Изборния закон. Бюлетините са доставени в двете секции, които бяха охранявани през цялата нощ.

Кмет избират и в плевенското село Петърница, община Долни Дъбник. Регистрираните кандидати са шестима, а с право на глас са 1200 жители.

До частичните избори в Петърница се стигна след като Административният съд в Плевен обяви вота от миналата година за недействителен заради неправилно преброени бюлетини. Решението по казуса е оставено в сила и от Върховния административен съд. 

Сега близо 1200 души с право на глас ще избират кмет, като гласуването е в две секции и започна в 7.00 часа. 

Председателят на Общинската избирателна комисия Ценка Симеонова каза, че подготовката за изборите е нормална и няма проблеми в селото.

Избори за общински съветници се провеждат в община Ружинци, Видинска област. Изборният ден там започна навреме и без проблеми. 

Нормално започнаха изборите и в село Капитановци. Там хората гласуват за кмет на населеното място. 

Новите избори за общински съветници в Ружинци бяха насрочени от президента след като Върховният административен съд касира резултата от избора на общински съвет на местния вот миналата година. 4 хиляди бюлетини са осигурени за днешното гласуване, броят на избирателите е близо 3300, каза председателят на Общинската избирателна комисия Павел Петков:

Регистрирали сме 4 кандидатски листи от две партии, една коалиция и една местна коалиция.

Днес се провеждат избори за кмет и на село Капитановци. Те бяха насрочени след като избраният миналата есен Владимир Аристотелов внезапно почина.

В селото са разкрити три секции за гласуване, каза говорителят на Общинската избирателна комисия във Видин Габриела Лилова:

Общият брой избиратели е 935. Регистрирахме трима кандидати - двама от тях са издигнати от политически партии и един е издигнат от местна коалиция.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама