Понеделник, 2 Октомври 2023

Въздухът над Русе не ще декларации, прокламации, а решителни конкретни действия и политическа воля

Въздухът над Русе не ще декларации, прокламации, а решителни конкретни действия и политическа воля
Публикация   08:32     19 Септ, 2016 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1682

Виновните за това положение да бъдат посочени и да понесат персонална отговорност

  Пиша тия редове с надеждата, че днес общинските съветници ще свършат определена работа и ще намерят решение, което да преустанови замърсяването на въздуха над Русе, което продължава да се случва все по- нагло няколко години.

  Русе е потърпевш откъм темата „въздух” отпреди 25 години, когато майки с детски колички с маски на лицата си излязоха на площада, за да защитят децата си и правото да дишат чист въздух.

  Днес, 25 години по-късно, в условията на т.н. демокрация замърсителите на въздуха са на наша територия, а властта на всички нива си затваряше очите и омаловажаваше проблема.

  Ако има нещо, за което премиерът Борисов може и трябва да бъде поздравен и да послужи за пример, е позицията му преди срещата в Братислава. Не искаме вече обещания, ние сме с вас, ние сме зад вас. Искаме финансова подкрепа от 160 млн. лева за оградата!

Днес общинските съветници ще огласят Декларация относно замърсяването на въздуха.

  Нищо по-различно няма да се случи и след това мероприятие, ако:

  Не бъде изискан конкретен срок, в който да се преразгледа Комплексното разрешително на „Монтюпе”.

  Не се достави на терен за ПОСТОЯНЕН КОНТРОЛ И МОНИТОРИНГ съвременна техника, която да даде неоспорими за съда доказателства какво дишат русенци.

  Не бъдат посочени конкретно лицата и институциите, които с действията си или с бездействие допуснаха тази ситуация.

  Ако не падне медийното ембарго над проблема на национално ниво относно причините и конкретните замърсители на въздуха /дори Бутуня се оказа по-важно отколкото Русе/.

  Всичко останало ще бъде поредният евтин популизъм, който със сигурност ще отложи гражданското недоволство, но ще покаже и липсата на желание от страна на представителите на русенци за решаване на този наистина жизнено важен въпрос.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha