Днес е : Събота, 19 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

Икономическа и правна комисии дадоха зелена светлина за апорт на Спортната зала

Публикация 18 Jul, 2016 / Румен НИКОЛАЕВ

След дебат част от съветниците промениха позицията си за отлагане на извънредната точка в утрешната сесия

  На извънредно заседание днес икономическата и правна комисии разгледаха предложението на Арена Русе инвест ООД за изменение на Договор за дългосрочно сътрудничество с Община Русе.

  Николай Михайлов от БСП поиска тази извънредна точка от насрочената за утре сесия на Общинския съвет да бъде отложена за есенната сбирка. Адвокатът  по казуса на частния инвеститор Светломир Коцев веднага реагира и обясни необходимостта своевременно вземане на решение за стартиране на процедурата по апорт /непарична вноска в капитала на дружеството/.

  Това налага време през летните месеци да се използва за работа по назначаване на вещи лица, изготвяне на нов устав и др. технически дейности. Успешното функциониране на залата предполага проектът от 2007, да бъде финализиран. А това означава да бъде учредено ново дружество, в което акционерното участие на Община Русе да бъде 49 процента. Коцев определи предложението като взаимно изгоден вариант както за частния инвеститор, така и за Общината.

  Поставянето на спортни и музикални събития в календара Залата налага ускореното развитие на проекта като завършен за включване на по-големи и по- атрактивни изяви.

Председателят на правната комисия допълни, че внасянето на предложението в този момент не е приумица, а вследствие на постоянен продължителен диалог между двамата акционери.  Колкото до обезпечението в полза на Общината, Милушев поясни, че то в никакъв случай няма да бъде по-малко от това, което е в момента, т.е., остава непроменено.

Мариета Волф поиска да се запознае с основния договор, което направи и колегата и Иво Пазарджиев. По негово предложение бе дадена почивка, в която документът бе раздаден на 16-те участници в смесената комисия. Тя получи отговори и на няколко допълнителни въпроса, като този с неустойките, дължими от частния инвеститор.  Милушев обясни, че правото да се търси неустойка от 20 млн. евро, записана в първоначалния договор, не е актуално, тъй като са изпълнени основните ангажименти по договора- наличие на функционираща Спорта зала и гаражи.

  Валери Иванов от АБВ не прие направените аргументи от адвокат Коцев и заяви, че трябва темата да се дебатира през есента. Същата позиция на съветниците от Реформаторския блок изрази и Иван Станев.

  Така се стигна до гласуване по комисии, при което ИК – 3 гласа за отлагане, 4 – да се внесе на сесия и един въздържал се.

  След кратка почивка дебатите намаляха и се стигна до окончателно гласуване на предложението да бъде разгледано в зала утре на сесията. Последвалото гласуване показа, че част от съветниците, пожелали отлагане на извънредната точка, са се информирали и измениха позицията си и дадоха зелена светлина за разискване на изменението на Договора за сътрудничество още утре. Така в икономическа комисия вече „За“ гласовете бяха 6 и 3 – въздържал се, а в правната- 5 и двама въздържали се.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама