Понеделник, 2 Октомври 2023

Революцията в производството на вино

Революцията в производството на вино
Публикация   15:17     04 Дек, 2010 /        /     520

Качеството на виното, което не е предназначено за узряване, се е повишило доста през последните 30 години. Революционната технология в производството на вино, която започна в Австралия, завладя света и благодарение на нея дори по-евтините вина са по-добри от своите предшественици преди няколко десетилетия, пише гурме изданието NSLC.

Преди 70 години винената индустрия е изглеждала доста по-различно от това, което е днес. Калифорния е била известна с наливното си вино, Австралия и Южна Африка с изключително силните си гроздови напитки, а производството в Канада тепърва е започвало да се развива. Докато новият свят е прохождал в областта на вината, Франция си е оставала име и неоспорима винена сила едновременно що се отнася до производството и до качеството на напитките. Докато страната обаче се е радвала на репутацията си, техническата революция е започнала постепенно да набира скорост в периода след Втората световна война.

По това време страни като Австралия, Чили, Нова Зеландия и САЩ, които са станали част от тази революция, се заели със задачата да се превърнат в имена във винената индустрия. Липсата на история в тази област всъщност се оказало ключово предимство, тъй като именно това направило техните напитки желани и интересни на хората. Истинските двигатели на винената революция всъщност били Калифорния и Австралия – и двата пазара разчитали на млади, амбициозни и талантливи винари, които въвели нови технологии в индустрията и започнали да се грижат за гроздето още докато е на лозето, за да постигнат плътен и качествен вкус на виното впоследствие.

През 1970 г. изборът между кана калифорнийско вино или френско Бордо е бил лесен. Френските вина били значително по-добри и достъпни, докато по-евтините са се отличавали с висока захарност, в състояние да съсипят иначе добрата храна.

Днес вината в масово производство са много пивки, а на ниска цена или малко по-висока могат да бъдат намерени някои отлични френски, испански, чилийски вина. Истината обаче е, че почти никое от вината, които повечето от нас купуват и пият, няма да стане по-добро с времето. Проблемът е, че винопроизводителите и търговците никак не обичат да го признават, защото знаят, че способността на напитката да зрее е универсален знак за нейното качество.

Пиенето на старо вино може да се окаже много забавно и приятно, особено ако не сте инвестирали емоционално и финансово в него. Но е доста трудно да отворите вечер след работа бутилка, за която сте дали солидна сума пари.

Ето защо ако намерите вино, което ви харесва, просто го отворете. Ако искате да започнете да изучавате света на старите вина, проверете портфейла си и се пригответе да се сдобиете с доста солен и горчив опит.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha