Днес е : Вторник, 2 Март 2021

52% за Brexit, лирата се срина

Публикация 24 Jun, 2016 / akcent.bg

Избирателната активност според междинните данни е рекордно висока - 71, 91%

Частичните резултати от референдума във Великобритания към 6,30 българско време дават превес на Brexit (52%) по данни на Гардиън. Разликата с привържениците на оставането в ЕС е около 800 000 гласа за момента. Остава да бъдат преброени бюлетините в 100 от 382 избирателни района.

Избирателната активност според междинните данни е рекордно висока -  71, 91%.

Лагерът „Brexit“ започна вечерта с няколко ключови победи, но лагерът „Remain“ на привържениците на ЕС постепенно набра скорост и изпревари в резултата.  Оксфорд гласува с голямо мнозинство за оставане в общността – 71%. Кеймбридж също гласува за Европа - 74%. Шотландия е сред регионите с най-високи резултати за оставането в ЕС. За разлика от Уелс, където мнозинството се обяви за напускане на ЕС. Северна Ирландия гласува разделено – националистите, свързани с католическата общност, гласуваха за оставане, докато юнионистите протестанти подкрепиха напускането. Бастионът на нациоалистите Белфаст – Запад регистрира смазваща победа за оставането – 74,1%,  в Белфаст – Изток на юнионистите 51,9% гласуваха за излизане от ЕС.

Британската лира регистрира исторически колебания. Файненшъл таймс отбелязва, че 24 юни дублира 16 септември 1992 г., когато Джордж Сорос започна спекулативната атака срещу лирата.

Курсът на британската валута следваше данамиката на броенето на гласовете. Паундът поевтиня рязко спрямо долара, след като гласовете за Brexit регистрираха надмощие. Стойността му се срина с 5,5% до 1,4 долара – най-големият моментен спад за цялата британска история. При отварянето на азиатските пазари, лирата падна до най-ниското си равнище от 2013 г. насам.

Малко преди това пък рязко поскъпна, след като лидерът на евроспептиците Найджъл Фараж преждевременно направи изявление за поражение на Брексита.

Рано тази сутрин Фараж пак се изказа – този път, за да приветства „победата на достойните хора“ и добави, че 23 юни трябва да остане в историята като ден на независимостта. Британските медии отбелязват изявлението му, че този резултат е постигнат „без нито един изстрел“.

През последните седмици много известни икономисти предупредиха, че напускането на ЕС ще има тежки последици и за Лондон, и за европейския, и за световния бизнес.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама