Днес е : Понеделник, 5 Юни 2023

Градове по река Дунав

Публикация 03 Dec, 2010 / Ирина Ангелова

Да обърнем Русе с лице към реката- дискусионен клуб

·       

 

Град Улм,

122 087 ж., ляв бряг, 477 м надм. вис., км 2586.3

 

Улм е първият голям град по Дунав от Шварцвал към Черно море. Селището се споменава за първи път през 854г. като търговски пункт. През 1397г. Улм е вече свободен самостоятелен град. Важното местоположение на града край Дунав го превръща в търговски и манифактурен град през XV век.

Тук се намира втората най-голяма катедрала на Германия, чиято главна кула /161.3м/ е най-високата в света. Основни забележителности в града са сградата на кметството, улмската крепот, рибарският квартал.

Улмската крепост е влязла в историята на Тридесетгодишната война, на войните на Франция с Испания. Тук са тържествували идеите на Еразъм, преминала е бурята на реформацията. Стената е построена през 1482 г. като преграда срещу вражески войски. Днес крепостната стена е популярна алея, която тече по поречието на Дунав от Bastion Lausecker на Фишер и Гербер област ,  на кея и в Розовата градина на Friedrichsau , по зелените дробове на Улм . Бижуто на р. Дунав е красивата Розова градина, която през 1970 г. е реорганизирана.

Всяка година в събота, преди празника Клетва, след залез слънце (около 21:30 - 22:00 часа ) се провежда светлинното шоу по вода -  Светлини Серенада. 10 000 плаващи фенера образуват километри цветна светлина надолу по река Дунав. В същото време пакет от фойерверки се изстрелват в небето  над водата и  мостове горят в пъстра цветна светлина. Пищно осветени фонтани и ярки светлини осветяват Роман Дунав. Този силно впечатляващ спектакъл обявява наближаването на Клетва и е един добър старт за Романтичен уикенд в Улм.

 

 

На  всеки четири години две недели преди Клетва се провежда Ulmer Jousting /Турнира на Улм/. Откриването е сутрин. Близо 300 участници преразказват историята на града чрез своите исторически дрехи. Двойки участници се срещат в историческо събитие, подобно на турнир - Ужилване. В малки лодки, наречени скиф, всеки се опитва да натисне другия с копие в реката. Основната цел е гравьорите да остант сухи, за да могат да напреднат в турнира.Събитието е съпроводено от  характерни танци и музика с барабани.

 

Връхна точка на празника Клетва е Nabada - карнавално шествие по река Дунав, което е придружено от “водни плъхове” в салове. 14 тематични лодки пресъздават политиката и обществения живот чрез карикатури. Всички групи се конкурират на 7 километрова писта пред 60 000 зрители. Денатът за Nabada продължава вечер - на Hockets. Ако вали, Nabada не можа да се осъществи - на 70 метра височина в короните на катедралата червен квадрат сигнализира за метерелогичните условия.

 

 

·       

 

 

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама