Понеделник, 2 Октомври 2023

Няма 100 % защита срещу слънчевите лъчи

Няма 100 % защита срещу слънчевите лъчи
Публикация   18:10     08 Юли, 2011 /     д-р М. Атанасова - дерматолог   /     538

Избягването на директно излагане между 10 и 16 часа е повече от препоръчително

   В научните среди влиянието на слънцето върху кожата се проучва от десетилетия, но за вредните ефекти на ултравиолетовата радиация активно се заговори през последните 15-20 години.  Основните проблеми при често прекомерно излагане на слънце са свързани с увреждане на генетичния материал на клетките (ДНК). За да се избегнат неприятните последствия е удачно използването на  фотопротекция .Това е щироко дискутиран въпрос,но има някои основни неща, които трябва да се знаят при избора на подходящ продукт: възраст,фототип,третирана зона,сила и продължителност на защитата.  

    Всеки се ражда с генетично определен фототип,който определя предразположението към  потъмняване и риска от изгаряне. Това предопределя и необходимата сила на слънцезащитния продукт. Хора с по-светла кожа трябва да използват  продукти с по-висок фактор, отбелязан на опаковката с SPF. Той отразява  степента на защита към UV лъчи. Голяма част от слънцезащитните кремове имат филтър само за UVB лъчи, но не и за UVA лъчите, предизвикващи стареене на колагена. Поради това е желателно да се избират такива със широк спектър. 

   До този момент на пазара няма продукт, който да дава 100% защита към UVA и UVB лъчите. Затова трябва да се използват и други методи – носене на подходящо облекло, шапки с широка периферия, слънчеви очила, избягване директното излагане на слънце между 10 и 16 часа.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha