Днес е : Неделя, 12 Юли 2020

31 май 2015 - Световен ден без тютюнев дим

Публикация 30 May, 2015 / akcent.bg

  За първи път Световната здравна организация (СЗО) обявява 31 май като Световен ден без тютюнопушене (World No Tobacco Day) през 1987 година. Оттогава до днес, всяка година СЗО определя теми (мото) на Световния ден, насочени към превенцията и ограничаването на тютюнопушенето сред населението в целия свят. През 2015 година мотото на Световния ден е „Спрете незаконната търговия с тютюневи изделия”. През 2015 година в изпълнение на чл.15 /”Незаконна търговия с тютюневи изделия”/ от Рамковата конвенция за контрол на тютюна, СЗО призовава страните за съвместни усилия да спрат незаконната търговия на тютюневи изделия. Изследване на СЗО на част от световния пазар с тютюневи изделия показва, че една от всеки десет потребителски опаковки са свързани с контрабандна търговия с тези изделия. Според СЗО глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около 6 милиона души, като над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от 8 милиона души. Повече от 80% от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най- разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени. В света, в момента на всеки десет възрастни, умира по един пушач.

  В глобален мащаб тютюнопушенето е една от доказаните и водещи, но предотвратими причини за болестност и смъртност, а тютюнът е единствената законно продавана потребителска стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват, сочат данни на СЗО.

Тютюнопушенето е доказана причина за развитието на онкологични, сърдечносъдови и респираторни заболявания, което причинява повече проблеми от алкохола, наркотиците, високото артериално налягане, наднорменото тегло или високия холестерол.

                     Вреда от тютюнопушенето – статистика :

  - Органите на дишането са особено уязвими. При повече от 80 на сто от пушачите са наблюдава бронхит. С годините той прогресира и става благоприятна почва за развитието на рак на белите дробове.

 - Рискът от заболяване от рак на белите дробове нараства право пропорционално на числото на изпушените цигари. Една от причините: 40 на сто от тютюневата смола се състоят от силния канцероген 3,4-бензспирен.

 - Внезапната смърт сред пушачите мъже на 40 до 59 години настъпва 3-4 пъти по-често, отколкото сред непушачите на тази възраст.

 - Вероятността за инфаркт при мъжете пушачи до 30-годишна възраст е 2 пъти по-голяма, ако пушачът страда от високо кръвно налягане или има повишено съдържание на холестерин в кръвта.

 - Млад човек, който изпушва на ден по една кутия цигари, диша така, както човек, който е 20 години по-възрастен от него.

 - Рак на белите дробове се появява почти 20 пъти по-чести при тези, които пушат. Този риск сред 40-45-годишните пушачи е 10 пъти по-голям.

 - Бебетата на пушачките тежат с 200 г по-малко от бебетата на пушачките при раждане.

 - При жени кърмачки, които пушат, съдържанието на никотин в един литър кърма може да достигне 0,5 мг; в същото време смъртоносната доза от тази силна отрова е 1 мг на 1 кг от теглото на бебето.

 - Никотинът предизвиква повишаване на кръвното налягане. Една изпушена цигара го повишава с 10 мм живачен стълб.

 - При пушене в организма се разрушава значително количество витамин С. Изчислено е, че една изпушена цигара лишава организма с 25 мг витамин С.

 - Паметта страда особено силно при тютюнопушене: намалява скоростта на запаметяване и обемът на паметта.

     По повод 31 май - Световния ден без тютюн, РЗИ - РУСЕ организира информационни кампании с насоченост към различни възрастови и целеви групи с приоритет към деца и млади хора.

   Партньори в кампанията са Община Русе, РИО Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев”, учебни заведения, БМЧК,  медии, други.

 

                         Кампания за превенция на тютюнопушенето  
  • През целия период на кампанията  се провеждат образователни лекции с видеопокази на тема  „Стоп на тютюневия дим” сред ученици от 10 до 18г. в русенските училища;
  • разпространение на здравно-образователни материали сред широката общественост и младите хора в учебни заведения;
  • На 18.05. беше проведeнеo футболно първенство в ПГЕЕ „Апостол Арнаудов”  под наслов  „Стоп на тютюнопушенето”. Бяха раздадени грамоти и предметни награди, осигурени от РЗИ.
  • По време на кампанията се провежда „пътуваща” изложба на фотографии на тема „Стоп на тютюнопушенето” – график на „пътуващата” изложба – от 8 до 15 май във фоайето на ПГЕЕ „Апостол Арнаудов” и от 18 до 31 май във фоайето на ПГРКК;
  • На 14.05 беше проведен конкурс за рисунка на тема Стоп на тютюнопушенето” сред ученици от СОУЕЕ ”Св. К. К. Философ” във възрастова категория  5 – 6 клас. На отличилите се участници бяха раздадени материални награди и грамоти.
  • На 28.05  беше изнесена акция на Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене за мониториране на издишвания въглероден монооксид и карбоксихемоглобина – в Русенски университет ,,Ангел Кънчев” сред студентите от I-ви курс на специалностите „Рехабилитация” и „Кинезетерапия”. Предстои изнесена акция сред работещите в Регионална библиотека „Любен Каравелов”.
  • На 29.05 в СОУ”Христо Ботев” ще се проведе викторина с учениците от 6 до 8 клас по повод Световния ден без тютюнопушене, а специални информационни брошури и плакати ще бъдат  предоставени на учениците от гимназията.
  • На 03.06 ще се проведе конкурс за фотография, рисунка и мултимедийна презентация  на тема Стоп на тютюнопушенето” сред ученици от ПГСАГ”Пеньо Пенев” във възрастова категория  8 – 12 клас. За победителите са предвидени материални награди.

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама