Днес е : Събота, 11 Юли 2020

Онкото в Русе не вярва на здравната реформа на министър Москов

Публикация 27 May, 2015 / Румен НИКОЛАЕВ

Служители на Комплексния онкологичен център в Русе за пореден път излязоха на протест и твърдо заявиха, че всеки ден ще е така. Те искат ясни гаранции срещу сливането на лечебни заведения, каквито не са получили от министър Петър Москов, въпреки неясното обещание.

"Продължаваме ежедневните протести, защото няма никакво развитие в разговорите ни с министър Москов. Той обеща, че ще покани наши специалисти за разговори в министерството. Това още не се е случило", заяви днес д-р Орлин Корабов от отделението по медицинска онкология към КОЦ-Русе.

"Идеята на министър Москов е комплексното лечение на онкологично болните. От 63 години в онкологичните диспансери болните се лекуват комплексно. Ние имаме всички звена, които той иска да имаме - имаме хирургия, имаме химиотерапия, имаме лъчетерапия, имаме палиация, имаме всичко, което той иска", добави д-р Корабов, като коментира още, че в КОЦ-Русе има достатъчно добри резултати в лечението на онкологично болните, за да се изтъкват и като причини за сливане с МБАЛ това, че те са на практика в един двор.

 Общинският  съвет  да вземе решение в подкрепа на запазването на самостоятелността на КОЦ-Русе и Центъра за психично здраве, очакват лекари и здравни работници.

"Ние обслужваме болни и от други краища на България - Севлиево, Велико Търново, Плевен, София, Габрово, Свищов и Видин дори. Всички са обслужени комплексно тук", заяви пред медиите сестра Люси Симеонова.

"Дори в рамките на МБАЛ, когато човек се лекува в едно отделение, трябва да го изпишат, да му напишат епикриза, и тогава да отиде в друго отделение. Няма никакво разкарване. Нещата са организирани твърде добре, за да ги разваляме по този начин", коментира и сестра Даниела Мичева.

 Отделно за всеки един вече диспансеризиран пациент има досие от стотици страници, които не е ясно каква ще има при предстоящата реформа. 

Прокрадна се и съмнението, че зад желанието да се закрие Онкодиспансера все още се вижда сянката на бившия директор на МБАЛ и бивш зам. министър д-р Минчо Вичев, който е проявявал апетити зъ 9-я етаж на Хирургическия блок. Като неверни бяха окачествени твърденията на министър Москов по време на посещението му в Русе, че болницата е била принудена да ползва онкоспециалисти от Шумен. Причината това да се случи е в нежаланието на тогавашния директор на МБАЛ да ползва експертизата на русенските лекари от диспансера.

Освен това при промяна на една добре работеща система, каквато работещите в Онкодиспансера определят дейността си, по-скоро ще се влоши и едва ли това ще е в интерес на пациентите.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама