Днес е : Неделя, 12 Юли 2020

Москов: Искам пълноценно лечение за пациентите, не удобство за лекарите

Публикация 25 May, 2015 / akcent.bg

През 2016 г. ще заработят електронните здравни карти, съобщи здравният министър Петър Москов в интервюто си за

През 2016 г. ще заработят електронните здравни карти, съобщи здравният министър Петър Москов в интервюто си за "Карай направо" с Диана Найденова по Нова ТВ.

"В началото на следващата година ще са факт индивидуалните електронни здравни карти и електронните рецепти. Всеки здравноосигурен български гражданин ще има своя индивидуален пакет за доболнична помощ, съобразен с възрастта и състоянието му".

Двамата с Найденова пътуваха за Русе, където посетиха протестиращите от дни лекари в онкологичния диспансер, които не са съгласни с плановете на Москов да ги обедини с областната болница.

Москов напомни, че проектозаконът за изменение на Закона за лечебните заведения е на фаза публично обсъждане и призна, че не му е приятно то да става под формата на протести.

"Аз разбирам, че нарушаването на комфорта винаги е притеснително. Цялата ни система на здравеопазване, цялата ни държава е разделена на малки зони на комфорт за някаква общност - било тясно професионална, било приятелска", коментира министърът.

Какво обаче се случва с гражданина и пациента не е предмет на занимание на тези зони, които се водят единствено от собственото си удобство, смята той. Москов е категоричен, че

иска пълноценно лечение за пациентите гарантирано от държавата и осигуряващо целия алгоритъм на комплексно лечение в една болница.

По думите му от следващата година НЗОК няма да сключва договори с лечебни заведения, които не предлагат на пациента комплексна услуга – диагностициране, лечение, рехабилитация и палиативни грижи.

Според министър Москов не е нормално протестиращите лекари да се аргументират само с това, че лечебното им заведение е на печалба, без оглед на това дали изпълняваната услуга е пълноценна за пациента.

Той даде и редица примери за т.нар. "размятане на пациента като футболна топка".

"В момента русенската многопрофилна болница има договор с двама психиатри, чийто консултации се плащат, когато идват. От друга страна психичноболните, когато имат нужда от друг вид лечение, биват докарвани от психодиспансера до болницата. Аз искам един пациент да получи пълноценно лечение в рамките на една болница".

Пред камерата на Нова ТВ здравният министър се срещна и лице в лице

с медиците от онкологичния диспансер в Русе. На опасенията им за "закриване", той отново отвърна, че "нито един лекар и нито една сестра няма да бъдат пипнати".

Москов все пак се ангажира към всеки отделен случай във всеки регион да се подходи индивидуално – дали чрез формално сливане или функционално обединение, това ще се решава на място.

Медиците са силно притеснени, че хора, които не са специалисти в областта на онкологията, ще трябва да вземат решения за закупуването на апаратура и медикаменти за лечение на ракови заболявания.

"Това, от което няма да отстъпя е, че пациентът ще получи комплексно лечение, базирано на максимално широка експертиза", категоричен беше министър Москов.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама