Уникални ястия и молекулярна кулинария представя Йонко Дяков

Уникални ястия и молекулярна кулинария представя Йонко Дяков
Публикация   17:59     04 Юни, 2011 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     423

Ресторант "Кристал" отваря лятната си градина на 9 юни с атрактивно Кулинарно шоу

 

 

        Следвайки установената вече традиция, ресторант „Кристал” ще отвори обновената си лятна градина с атрактивно кулинарно шоу.

На 9 юни вечерта с уникално меню, което ще се предложи за първи път в страната, ще гостува майсторът- готвач Йонко Дяков. Въпреки едва 26-те си години, младият професионалист има вече голям опит и достатъчно признание в нас и в чужбина.

Гостите на събитието ще могат сами до оценят неговите кулинарни умения.

Менюто съдържа изцяло екологични месо и зеленчуци. Гостите на Кулинарното шоу ще опитат деликатеси от нестресирани пуйки, патки и зайци. Атракция ще бъдат и поднесените от ферма от Търговищко охлюви.

За онези, които ще се чудят какво е това терин следва пояснение, че е съд или френското име на глинения гювеч.

Гвоздеят на програмата ще бъде десертът. Като част от двойно препеченият сладоледов кейк, майстор Йонко ще направи демонстративно приготовление на захарен целофан и на хайвер от пъпеш. Тези две неща концентрират в себе си жива техника и молекулярна кулинария.

Ценителите на хубавото вино ще могат да опитат избраните от сомелиер №1 Михаил Марковски бели елексири. Той ще направи и най-добрия подбор на ястията с вината, като сподели своя избор с гостите на шоуто.

Всичко това, само на 9 юни в ресторант „Кристал”, от 19.30 часа, и само срещу куверт от 40 лева.

 

Йонко Дечков Дяков е на 26 години

 

Роден в Търговище,завършва Професионална гимназия по туризъм в родния си град!Сега работи във Варна в своя собствен ресторант като главен готвач и мениджър

 

Започва  работа в кухня от 13 годишен

До 17 годишен е работил в ресторант Мизия-Търговище,след това 3 години е главен готвач на пет звездният Марина-Гранд Бийч. Следва- главен готвач и собственик на Акант РУЖ ресторант в Варна, с който печели и приза Ресторант на годината-НА СПИСАНИЕ Бакхус,

Някои от личните награди, които е получавал :

-Най- млад и проспериращ готвач на България-2003 (на БХРА)

-Най- добър готвач на България-2004 (на БХРА)

-Ресторант на годината Бакхус-2010

-Златни медали от Истанбулския кулинарен фестивал

-Златни медали от Бисера мора -Хърватска

-Медали от Лисабон -Глобал шеф челиндж

-ЗЛАТЕН медал от Балканска купа Комотини- Гърция

 

Специализирал е в:Париж, Прага, Лондон, Истанбул, Лисабон, Хърватска и Берлин

 

 

 

 

меню

 

- Терин от патица,пуйка и заек поднесен с медено горчичен сос ,масло и топло хлебче

- Яйчна равиола с фарщ от охлюви ,пушен бекон и горски билки поднесена върху зеленчуково рагу, лек доматен сос и отлежал пармезан

- Свинско филе салтинбока поднесено с картофен терин, пюре от бакла, бонбон от свинско и мак, сос от розмарин и манатарка

- Двойно печен шоколадов кейк, поднесен със желе от тъмни плодове, бонбон във захарен целофан, нуга сос и хайвер от пъпеш

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още