Понеделник, 20 Май 2024

Осем процента щеше да е разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ, ако изборите бяха сега.

Осем процента щеше да е разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ, ако изборите бяха сега.
Публикация   06:55     09 Май, 2024 /     akcent.bg   /     610

"Алфа рисърч": Малко вероятно е да има мнозинство от две партии след вота

  • ГЕРБ са фаворит със силно мобилизирани симпатизанти, докато ПП-ДБ са с по-отслабени позиции.
  • ДПС и "Възраждане" са с почти равни позиции, а лявото е още по-раздробено.
  • Ниската избирателна активност има потенциал да донесе изненади в резултатите.

   С предимство от близо 8 процентни пункта и силно мобилизиран електорат ГЕРБ е безспорно фаворит за парламентарните извънредни избори през юни, докато ПП-ДБ е с отслабени позиции след поредицата политически скандали, а ДПС и "Възраждане" са с практически изравнени позиции. С поредното разрояване на лявото за БСП става още по-трудно, а популистите от ИТН засега успяват да се задържат малко над границата за парламента. Така конфигурацията политически партии в следващия парламент вероятно ще се запази същата, но тази за европарламента ще бъде по-различна, доколкото ПП-ДБ ще се явят на първи европейски избори и ще получат вероятно 4 места.

   Такава е обобщената картина към момента, която очертава традиционното национално представително проучване на "Алфа рисърч" за електоралните нагласи на старта на предизборната кампания в началото на май. До изборите остава около месец, а проучването е проведено в края на април и първите дни на май. Големи изненади, които да преобърнат тази тенденция, изглеждат малко вероятни, но през следващите седмици ситуацията ще се развие, така че окончателните резултати вероятно ще са различни.

   Според агенцията очакванията са избирателна активност да е по-скоро ниска - около 40%, заради негативната обществена енергия от политическите скандали и умората от изборния цикъл. Тази за европарламента пък се очертава да е около 35%, тъй като на евроизборите не могат да участват сънародниците ни в Турция, Великобритания, САЩ и други страни извън ЕС.

%image2%

   ГЕРБ влизат в надпреварата като фаворит с гласовете на 25,4% от твърдо решилите да гласуват, а избирателите им се отличават с висока мобилизация, втората най-силна след тази на ДПС симпатизантите. Предизвикателство за партията обаче ще е вотът в София, което Борисов опитва да преодолее с личното си участие и това на други знакови лица на партията в столичните листи, отбелязва агенцията в анализа си. Част от стратегията е и видимата конфронтация с настоящото управление на столицата.

   ПП-ДБ стартира със значително отслабени позиции след краха на ротацията и последвалите публични скандали. Силните атаки сплотяват по-твърдите ѝ привърженици и не само не привличат периферия, но коалицията продължава да е "донор" за други политически сили. Към момента със 17.5% тя все пак запазва второто място, но губи около 200 000 гласа от вота си през 2023 г.

   Същевременно ДПС (14.9%) и "Възраждане" (14.6%) са с практически изравнени позиции на старта на кампанията и с много висока степен на мобилизация на техните симпатизанти. "Алфа рисърч" отбелязва, че двете партии си приличат по това, че към тях има по-слаб електорален интерес в изборни периоди, но на самите избори могат бързо да привлекат вот. Но разликата е, че ДПС няма конкурент в нишата си, докато избирателите на "Възраждане" са разнородни и партията има потенциал както да привлича симпатизанти на други формации, но също и да "отдава" избиратели на други крайни и популистки формации.

   След поредното разрояване вляво БСП е в лек низходящ тренд с 8.5% подкрепа. Нито "Солидарна България" (2.6%), нито "Левицата" (1.9%) засега достигат границата за парламента, но пък откъсват електорална подкрепа от БСП. Налице е значителен обмен на избиратели между "Възраждане", ИТН, БСП, "Левицата" и "Солидарна България". Къде в крайна сметка ще акостират избирателите, навигирайки в бурното лявопопулистко море, е трудно отсега да се каже, пишат социолозите. Според тях кампанията има потенциал да повлияе на тази част от политическото пространство и да определи каква част от него ще бъде представена в 50-ото Народно събрание. Но и избирателната активност тук може да изиграе значителна роля.

Тагове : избори , ГЕРБ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha