Днес е : Петък, 5 Юни 2020

Интернет доставчиците и Google ще се включат в борбата срещу пиратството в Англия

Публикация 25 Nov, 2010 / akcent.bg

Британският културен министър свика среща между музикалните организации и лейбъли, интернет доставчиците, и технологичните компании, на която бяха обсъдени идеи за бъдещо партньорство между индустриите


 

 

 

    Британският министър на Културата, комуникациите и креативните индустрии Ed Vaizey е свикал среща между представители на музикалната индустрия, телекомуникационните компании и интернет доставчиците, съобщи Music Week. На срещата са присъствали управители на организациите BPI, UK Music, AIM, на няколко музикални компании, както и тези на BT, Talk Talk, Virgin Media, Sky и Google. Идеята за срещата е била да се обсъдят възможностите за това как правоносителите могат да си сътрудничат с технологичните компании и доставчиците за развитие на легалните модели на предлагане на съдържание онлайн и да бъде ограничено пиратството в Интернет.

 

   „Трябва да гарантираме на потребителите лесен начин да открият и заплатят за легално съдържание онлайн”, коментира Vaizey пред MusicWeek. „Искам индустриите да обсъдят основните принципи, по които могат да работят заедно, за да предложат това лесно достъпно легално съдържание на клиентите. Срещата, която проведохме с интернет доставчиците и доставчиците на защитено съдържание доведе до продуктивни и полезни дискусии”, каза още британският министър.

 

Диалогът ще продължи с нова среща в началото на 2011 г. „Министърът иска да види повече легални услуги за онлайн предлагане на музика и филми за потребителите, но в същото време разбира, че икономическата среда е много разстроена от пиратството”, коментира един от присъствалите на срещата пред Music Week. 

 

            Основните бъдещи стъпки на партньорство, обсъдени между компаниите са били борбата с уебсайтовете, позволяващи нарушаване на авторските права в големи размери; възможността всеки интернет доставчик да предлага на своите клиенти легална онлайн музикална услуга и нуждата търсачките като Google да дават приоритет на легалните услуги, като по този начин предпазват потребителите от пиратските сайтове.    

 Всяка една от тези възможности за сътрудничество ще бъде обсъдена на предстоящи срещи между правоносителите, интернет доставчиците и онлайн търсачките. Според източник на изданието, министърът Ed Vaizey е наясно, че за да се бори с нелегалното споделяне на файлове, е нужно съдействието на доставчиците и технологичните компании.  

 

              „Примерът на британския министър и усилията на правителството са показателни за важната ролята, която креативните индустрии заемат в културното развитие на всяка една страна”, коментира Ина Килева, изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти. „Обнадеждени сме от факта, че медиация от страна на Българското правителство за сближаване на позициите между интернет доставчиците, интернет компаниите и създателите на творческо съдържание е предвидено и в Плана за защита на интелектуалната собственост на Съвета за защита на интелектуална собственост за 2011 г.”, каза още тя. „За съжаление подобно сътрудничество се представя по подвеждащ начин у нас – все едно доставчиците и правоносителите ще навлязат в личното пространство на хората, което е абсолютно невярно. Става въпрос за въвеждане на правила и практики в интернет средата, благодарение на кото хората ще имат възможност за по-лесен достъп до легални музика, филми, книги и друго творческо съдържание онлайн”, коментираха още от БАМП. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама