Четвъртък, 9 Май 2024

РЗИ- Русе и сдружение "Център Динамика Русе" организират младежки хепанинг

Публикация   22:18     25 Апр, 2013 /     akcent.bg   /     200

Събитето ще се проведе утре от 17 часа в района на Вазата в Младежкия парк

 

За шеста поредна година България се включва в отбелязването на Европейската имунизационна седмица 22 – 28 април 2013 г.

Мотото на кампанията е „Нека да спасим петото дете“, тъй като 20% от децата в света не са обхванати с ваксини

      Европейската имунизационна седмица се организира от Световната здравна организация за осми път, като през тази година в нея се включват 53 страни от цял свят.

Целта на кампанията през тази година е родителите да бъдат информирани за това колко е важно да ваксинират децата си, както и да се отговори на някои от най-големите страхове, свързани с негативния ефект от имунизациите.

През 2013 г. световната кампания преминава под мотото :„Нека да спасим петото дете“, тъй като по официални данни 20% от децата в света не се имунизират. Всяка година 1.5 млн. деца умират, защото не са били ваксинирани и цената на лечението им е много скъпо.Имунизациите са най-добрият начин за предпазване на децата от различни заболявания.

Целта й е да се увеличи ваксиналното покритие, като се повиши информираността на хората за значението на имунизациите. Специално внимание в България ще се отдели на дейностите, ориентирани към групите от населението, при които има трудности в поддържането на висок имунизационен обхват.

      Имунизационният календар в България е широкообхватен и може да се сравнява с тези в най-развитите страни в света.  Медицинската наука е доказала, че няма по-ефикасен начин за предпазване от някои заболявания от имунизацията. 

 

      В рамките на Европейската имунизационна седмица през 2013 г. са предвидени редица инициативи за информиране на населението. Вече е създадена интернет страница на кампанията www.imunizacionnasedmica.bg, където са посочени отговори на всички въпроси, свързани с имунизациите при децата. В рамките на информационната кампания са изработени различни информационни брошури – за значението и безопасността на детските ваксини, за състава на ваксините, схемите за ваксиниране и др. Материалите ще бъдат на разположение на хората, посещаващи здравните заведения в страната.

Преди 20 години, през 1992 година, в България е въведена ваксината срещу Хепатит В и обществените нагласи срещу нея са били негативни. Днес обаче страната ни се е справила с болестта, благодарение на извършените в този период имунизации. За тези 20 години, заболеваемостта сред имунизираното население е намаляла с над 90% по данни на Националния център за заразни и паразитни болести. Това е най-видно при децата на възраст от 0 до 14г. (с 97.51%) и при младежите от 15 до 19г. (с 92.56%) и то отговаря на увеличаването на общия брой имунизирани деца в България.

С песента "За нас" Поли Генова се включва в Европейската имунизационна седмица. Тя записа нова песен с краткото и точно име "За нас" по повод на Европейската имунизационна седмица. Клипът на песента не е сменяне на случайни кадри, а е дълго обмислян и социално ангажиран.

Едно от начинанията, с които Поли Генова се включва в кампанията за борба с рака на маточната шийка, е именно записването на клипа към своята песен "За нас". Певицата подкрепя поставянето на ваксини против рак на маточна шийка на младите момичета. Поли  споделя, че за нея хората са забравили какво е да има мащабни епидемии, отнемали живота на милиони души, когато не е имало никакви ваксини.

Заедно с Поли Генова в кампанията се включват да я подкрепят и представителите на Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се“, и Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката, които от дълго време работят за информиране на гражданите в борбата със социално значимите заболявания и участват активно всяка година в инициативите на Европейската имунизационна седмица.

      По повод „Европейска имунизационна седмица” РЗИ-Русе и Сдружение „Център Динамика Русе” организират младежки хепънинг, на 26 април 2013 година, от 17 часа в района на Вазата в Младежкия парк на града.

      Доброволците от Младежки клуб ”Домино” към Сдружение „Център Динамика”ще представят флашмоп и пролетни танци.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha