Събота, 27 Април 2024

От 15 април всеки българин с достъп до електронното си здравно досие

Публикация   22:08     06 Апр, 2013 /     akcent.bg   /     411

От 15 април 2013 г. всички граждани ще имат бърз и цялостен достъп до eлектронното си здравно досие чрез уникален код за достъп (УКД). Досега достъпът до информацията, свързана с извършените за тях медицински дейности, ставаше единствено чрез електронен подпис.

УКД е 10 символен буквено-цифров код, който ще се издава чрез подаване на заявление в районните здравноосигурителна каса (РЗОК). Освен с код, остава и възможността за достъп до електронното досие с универсален електронен подпис.

Персонализираната информационна система съхранява информация за извършен избор на личен лекар на всеки гражданин (от 2000 г. до момента), както и за извършените и отчетени за него дейности от личния лекар, лекарите-специалисти, болничните заведения, лабораториите и аптеките - от 2009 г. до сега.

В нея има информация и за извършените и отчетени дейности от изпълнителите на дентална помощ, както и информация за издадените европейски здравноосигурителни карти.
Системата позволява гражданите да получават уведомления (нотификации) за настъпили събития (напр. промяна в пациентската информация), за събития, които предстоят (напр. годишен профилактичен преглед), както и за деца до 18 г. или подопечно лице (напр. уведомление за правото на периодични профилактични прегледи). Нотификациите ще се извършват по два начина: чрез e-mail или чрез SMS, след предварително направен абонамент.

НЗОК има готовност да въведе и он-лайн избор на личен лекар, но това може да стане след промени в нормативната уредба.

От 01 май 2013 г. всички лечебни заведения за болнична помощ ще подават ежедневен електронен отчет. Предстои това да стане задължително и за изпълнителите на извънболнична медицинска и дентална помощ, лаборатории и аптеки.

Чрез ежедневния отчет на договорните партньори в персонализираната информационна система ще постъпват своевременно данни за оказаните на пациентите медицински услуги.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha