Четвъртък, 9 Май 2024

България, Румъния и Германия дискутираха в Русе възможности в рамките на Дунавската стратегия

България, Румъния и Германия дискутираха в Русе възможности в рамките на Дунавската стратегия
Публикация   22:07     05 Апр, 2013 /     akcent.bg   /     652

 

     

Възможности за сътрудничество между България, Румъния и провинция Баден-Вюртемберг (Германия) в рамките на Дунавската стратегия бяха обсъдени на среща в Русе. В дискусията участваха министърът по европейските въпроси на провинция Баден-Вюртемберг Петер Фридрих, кметът на Община Гюргево Николае Барбу, генералният секретар на Съвета на Дунавските градове и региони Ерик Барта, кметът на Община Русе,  Пламен Стоилов и зам.-кметът по Европейско развитие Страхил Карапчански.

Срещата беше открита от господин Карапчански, който заяви, че за Община Русе е особена чест да бъде домакин на подобно събитие и че разработеният от Русе и Гюргево трансграничен мастерплан е изключително актуален в контекста на Дунавската стратегия. Зам.-кметът подчерта, че посещението на министъра по европейските въпроси на Баден-Вюртемберг в нашия трансграничен регион е един много положителен сигнал и високо оценява активната роля на немската провинция в разработването на стратегията. „Радвам се, че чрез днешната среща дава възможност да поставим началото на едно дългосрочно сътрудничество и много реализирани проекти“, каза той.

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов, заяви че тази среща е ключова за развитието на Еврорегион Русе-Гюргево. Стоилов обяви, че администрациите на двата дунавски града работят при пълен синхрон за развитието на общия регион, като прекия резултат от това ясно заявено стратегическо партньорство е създаденият мастерплан. Кметът каза, че присъствието на Петер Фридрих на тази среща е знаково и изрази своята убеденост, че днешната дискусия ще постави началото на конкретни мерки, за практическо прилагане на Дунавската стратегия, като се надява през новия програмен период тя да има и своята финансова рамка.

Николае Барбу заяви, че срещата ще  даде началото на ползотворни проекти и за двете общини и че има много добри предпоставки за развитието на Дунавската стратегия. „Река Дунав не ни разделя, а ни обединява“, каза кметът на Гюргево. Барбу подчерта, че присъствието на министъра по европейските въпроси на икономически най-силната в Германия провинция е много важно доказателство за волята за задълбочаване на сътрудничеството по съществени теми. „Присъствието на Петер Фридрих доказва, че Германия и Европа ни подкрепят и от нас зависи как можем да „облечем“ това в конкретика“, заяви Николае Барбу. Той благодари за поканата за участие в днешния форум и увери, че в дългосрочна перспектива Община Гюргево е готова да участва в подобни формати за сътрудничество.

Министърът по европейските въпроси на Баден-Вюртемберг, заяви че е водил ползотворни разговори на правителствено равнище за реализацията на Дунавската стратегия и се радва да научи, че сътрудничеството между Русе и Гюргево вече дава своите първи плодове. „В условията на кризата обхванала целия Европейски съюз, се радвам да видя, че на местно равнище районите преодоляват границите и работят ръка за ръка“, каза Петер Фридрих. Господин Фридрих потвърди готовността на провинция Баден-Вюртемберг да окаже подкрепа по отношение на конкурентоспособността на дунавските региони, насърчаването на малкия и средния бизнес, изграждането на модерно професионално образование, подкрепа в енергетиката и технологиите за опазването на околната среда, административния капацитет и изграждането на структурите на гражданското общество. „По тези теми вече има постигнато споразумение на правителствено равнище, но за реализацията им е много важна и подкрепата на местно равнище“, каза той. Петер Фридрих заяви, че провинция Баден-Вюртемберг вече е дала ясен сигнал, че ще подкрепя всички форми на трансгранично сътрудничество между България и Румъния и призова кметовете на Русе и Гюргево да взаимстват от добрите практики на 50-годишното трансгранично сътрудничество между Германия и Франция. Господин Фридрих каза, че Трансграничният проект "EOCES – Подобряване на оперативно – техническите възможности за реакция при извънредни ситуации в граничния регион Гюргево-Русе” e идеален пример за съвместна инициатива, тъй като подобни формати на сътрудничество се характеризират с устойчивост и са много добре приети от хората.

Като други теми, по които могат да се реализират проекти на трансгранично сътрудничество, той предложи индустрия, индустриални паркове, местен бизнес, професионално и продължаващо обучение. Господин Фридрих заяви, че провинция Баден-Вюртемберг е готова да окаже подкрепа по един от важните приоритети за района Русе-Гюргево, а именно темата за енергийната ефективност и диверсификацията на енергийни източници. „Готови сме да помогнем за квалификацията на занимаващите се с тези теми“, каза Петер Фридрих. Той изрази и подкрепата си за кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019г.

 Генералният секретар на Съвета на Дунавските градове и региони Ерик Барта, също благодари на  Фридрих за изразената подкрепа към българската и румънската страна и заявената воля за сътрудничество.

Зам.-кметът по Европейско развитие Страхил Карапчански направи презентация на основните пунктове в трансграничния мастерплан. „Ключовата дума в мастерплана в „свързаност“, каза г-н Карапчански. Една от основните идеи в стратегическия документ, които ще намерят своята реализация е втори мост между Русе и Гюргево. Друг важен проект е създаването на градска железница между двата града. Планира се и линия за високоскоростно придвижване на влакове между Букурещ-Гюргево-Русе в посока Истанбул. Предвидено е и създаването на трансграничен клъстер, т. нар. мега сайт, където да се насочват инвестиции от трансграничния регион, както и бизнес инкубатор за насърчаване на предприемачеството. Темите за енергийната ефективност и управлението на отпадъци също са заложени в мастерплана. Проектът трансграничен мастерплан се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013г. Основен изпълнител на мастерплана е консорциум с австрийско участие – проектантско бюро от Виена. 

Господин Карапчански обяви, че с Община Гюргево е постигнато споразумение Русе да участва в надпреварата за Европейска столица на културата 2019, заедно с Гюргево като трансграничен регион. Русе е единственият български град с подобна кандидатура и това ни дава сериозно предимство, заяви зам.-кметът.

Друга бъдеща съвместна инициатива, подкрепяна от говорителя на Съвета на дунавските градове и региони Петер Лангер, е идеята за създаване на магистърска степен по Дунавистика, чрез сътрудничеството на Русе, Гюргево, Улм, Нови Сад и Виена. „Имаме готовност още тази година да стартираме с концепцията за тази Дунавска програма, която ще обучава студенти от 14-те дунавски държави“, заяви зам.-кметът по европейско развитие.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още