Събота, 27 Април 2024

Отделение "Неврохирургия" към МБАЛ-Русе отпразнува днес 50 години от създаването си

Отделение
Публикация   22:00     22 Март, 2013 /     akcent.bg   /     925

 

 

  Отделението по неврохирургия към МБАЛ-Русе отпразнува днес 50 години от създаването си. На празника присъстваха бивши и настоящи медицински работници. Поднесени бяха цветя и поздравителен адрес от името на изпълнителния директор д-р Нели Петрова и от началника на отделението д-р Димитър Нешев.

  "Чест и удоволствие е за мен да ви поздравя по повод 50-годишнината от създаването на отделение "Неврохирургия" - 50 години, посветени на живота и здравето на пациентите, 50 години професионализъм, който е достатъчно основание за гордост и изпълнен дълг", се казва в поздравителния адрес от д-р Нели Петрова.

 

История на отделението -

 

  В началото на 1956 година д-р Димитър Миновски преминава курс на обучение по неврохирургия в ИСУЛ и работи като завеждащ неврохирургичен кабинет. Тогава кабинетът е използвал легла в хирургичното отделение. По-късно той бива преместен в Транспортна болница, като в него работи д-р Надежда Смилкова - специалист неврохирург. При обединението на болницата през 1963 година кабинетът прераства в отделение с 25 легла, със завеждащ д-р Смилкова, а ординатор е д-р Оджаков. През 1972 г. д-р Оджаков става завеждащ на отделението по пластична хирургия и термична травма. На негово място идва д-р Иван Димитров, като след пенсионирането на д-р Смилкова става началник на отделението по неврохирургия. Ординатор тогава е д-р Димитър Нешев. След като през 1995 година д-р Димитров се пенсионира, началник на отделението става д-р Димитър Нешев, който го оглавява и до днес.

  В момента отделението разполага с 15 легла и е високоспециализиран център за оперативно лечение на заболявания на централната и периферната нервна система. То разполага със съвременна диагностична апаратура и е база за практическо и следдиплмно обучение по професионално направление "Медицина и здравни грижи". Отделението е с второ ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по неврохирургия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha