Четвъртък, 19 Септември 2024

Русенец ще щурмува осемхилядника Нанга Парбат

Русенец ще щурмува осемхилядника Нанга Парбат
Публикация   20 Март, 2013   /     akcent.bg   /     484

28-годишният русенски алпинист Иван Томов се подготвя да изкачи деветия по височина връх на земята Нанга Парбат. Подробности за предстоящата от 3 юни до 23 юли експедиция бяха представени на пресконференция днес в Община Русе. В нея участваха зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров, алпинистът Иван Томов, председателят на Туристическо дружество „Приста“ Сашо Попов, изпълнителният секретар на дружеството Карел Маринович и председателят на Клуба по пеши туризъм Георги Димов.

В началото на пресконференцията г-н Григоров заяви готовността на Община Русе да подкрепи младия алпинист в неговото начинание, като покрие разходите за необходимата за експедицията екипировка. Зам.-кметът каза, че за кметският екип ще бъде чест да подпомогне това начинание, което несъмнено ще допринесе за популяризиране името на града ни и издигане на авторитета му не само в национален, а и в международен мащаб.

Г-н Попов представи Иван Томов. Младият мъж се е запалил по алпинизма още в средното училище. Бил е възпитаник на СОУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ“. Член е на ТД „Приста“ от 2005г. Покорил е много върхове в Алпите. Бил е в Кавказ и Елбрус. Всяка година прави все по-високо изкачване. Преди две години е започнал да изкачва седемхилядници в планината Памир в Централна Азия. Иван е получил поканата от 16-членен международен екип за предстоящото изкачване. Той ще бъде единственият българин в експедицията, наред с руснаци, италианци, ирландци, сърби и др. Ръководител на експедицията ще бъде руският ас в алпинизма Алексей Болотов.

Иван Томов сподели, че през 2006г. е завършил курс за планински водачи. Апетитът към по-високите върхове дошъл покрай международните експедиции, в които е участвал като член на ТД „Приста“. През 2007г. е първото му участие в интернационална експедиция, изкачила румънския връх Молодовяну. Сред завоеванията му са връх Митикас в Гърция и връх Риси в Полша. През 2009г. стига до Алпите. Там изкачва четири върха. Година по-късно е било първото му изкачване на петхилядник – връх Елбрус в Кавказ. През 2011г. покорява връх Хан Тенгри в планината Тян Шан. Определя го като техничен, красив и интересен. Миналогодишното му завоевание е връх Ленин в планината Памир, откъдето Иван Томов поднесе парче скала в знак на благодарност за съдействието на Община Русе на зам.-кмета Иван Григоров. Г-н Григоров пожела успех на младия алпинист в нелекото начинание и му подари българския трибагреник и знамето на Община Русе, за да ги развее на деветия по височина връх на земята.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha