До 25 лева за килограм ще струва агнешкото около Гергьовден и Великден. Макар че според някои експерти от Комисията по стоковите борси и тържищата няма никакво основание крехката мръвка да се продава за повече от 13 лева килограма, търговците не крият намерението си да надуят цените по празниците. Защото докато през миналата година килограм живо тегло от фермите те са купували по 4,50 – 5 лева, сега цените му варират от 6 до 7 лева. Увеличението се дължи на нарасналото търсене на българско месо от Турция.
Още сме в средата на март и до Великден, който е през май, има много време. Но някои магазини в столицата вече бързат да предлагат агнешки мръвки с главоломни цени. Котлетчетата, например, вървят по 19,30 лева, а плешката /засега!/ е 14,80 лева. В интерес на истината в т.нар. арабски месарници по големите столични пазари могат все още да се намерят агнешки бутчета и плешки по 12-13,50 лева за килограм.
Според Бойко Синапов, председател на съюза на овцевъдите, на вътрешния ни пазар тази пролет ще бъдат пуснати около 1,5 млн. агнета. Нашите животновъди обаче треперят да не би Румъния и Полша да ни залеят с евтини агнета по Великден и Гергьовден.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай