Министър Атанасова отчита като един от успехите забраната за тютюнопушене на открито

Министър Атанасова отчита като един от успехите забраната за тютюнопушене на открито
Публикация   21:55     12 Март, 2013 /     akcent.bg   /     412

Въвеждането на пълната забрана за пушене на закрито е един от успехите, с които се похвали здравният министър в оставка Десислава Атанасова. "Успех е и промяната в Закона за здравето, с която от 1 юни 2012 беше забранено пушенето на обществени места", каза тя при представянето на отчета за дейността на ведомството. Според нея приоритетно място до края на годината е  финализирането на европроектите с финансиране от 148 млн. лв. по оперативна програма „Регионално развитие“. В този срок трябва да е  факт и интегрираната информационна система в здравеопазването. 

„Реформата в болничната помощ не се случи. Но аз още в началото на мандата си, заявих, че няма да има  време за големи промени. За 1 г. в изпълнителната власт големи промени не могат да станат без консенсус – обществен, политически и на съсловието”, заяви още тя. Служебният ресорен министър ще трябва да назначи нов председател и членове на Националния съвет по цени и реамбурсиране. Структурата започва работа на 1 април.  Атанасова заяви, че ще предложи и експертите, но новият министър ще трябва да ги одобри.

От следващия кабинет се очаква да продължи и работата по въвеждането на диагностично-свързаните групи. Това е нов метод на финансиране на лечебните заведения, който е по-точен и ще замени сегашния, на клиничните пътеки.

„През този 4-годишен период се закупи от Австралия системата за въвеждане на диагностично-свързаните групи, организира се обучение на обучители, болнични служители и се разработва методология за отчитане на глобални бюджети, което ще даде възможност системата на финансиране от клиничните пътеки да се премине от диагностично-свързаните групи”, посочи здравната шефка. Въпреки, че много активно се работи по този въпрос, промяната се очаква да стане  най-рано от 2014 г. Атанасова посочи като успешни, стъпките в посока на премахването на лимита за лечението на деца, ускоряването на реализацията на европейските програми, стартиращият проект с европейско финансиране „Спри и се прегледай“ за  диагностика и превенция на 3 вида   онкологични заболявания, проектът за обучение на работещите в спешна помощ ПУЛСС, както и осигуряването на по-широки възможности за специализации на млади лекари.

Като пропуск Атанасова отчете, че е е могло да се обсъди въвеждането на по-ниска ставка ДДС за лекарствата, както и премахването на избора на екип. „Системата остава стабилна, няма да има хаос, няма да има бомби, които да гърмят или лошо наследство, след като аз си тръгна”, обобщи накрая тя.

„За тези три месеца ще е изключително важно е служебният министър да завърши Националната стратегия за развитие на здравеопазването 2014-2020 г., каза зам.-министър д-р Минчо Вичев. „Реформата в болничната помощ е много важна, защото тя изисква много ресурси, но не по-малко важна е реформата в първичната и специализираната помощ, които макар че черпят по-малък ресурс, би следвало да заема по-важна позиция в здравеопазването, а досега поне аз не съм видял такова нещо, посочи още той.

Атанасова препоръча на приемника си да запази двамата й зам.-министри Десислава Димитрова и Минчо Вичев, за да има приемственост. Надзорът на Здравната каса пък може да се смени с решение на Министерски съвет.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha