Четвъртък, 19 Септември 2024

И КУПАТА Е НАША!

И КУПАТА Е НАША!
Публикация   25 Фев, 2013   /     akcent.bg   /     446

Дунавки написаха поредната славна глава от историята на женския баскетбол, завоювайки за четвърти пореден път Купа България!

Русенки зарадваха днес феновете си с триумфална победа над „Нефтохимик 2010“ във финала на турнира Купа България. Момичетата на старши-треньора Георги Божков надвиха бургазлийки с категоричното 87:69 (24:15) – (30:24) – (20:16) – (13:14). „Сините феи“ достойно защитиха миналогодишния си трофей, като поведоха още в самото начало на срещата и запазиха голямата разлика до самия край на двубоя. Зала „Дунав“ беше препълнена до краен предел от екзалтирани и щастливи фенове, които в последните минути на срещата стояха на крака и аплодираха бурно любимите си баскетболистки и техния треньор. Отборите изиграха трети пореден финал помежду си, като за последните шест години и двата отбора винаги са били в челната тройка на турнира.

За най-полезен играч на Купа България беше обявена Аманда Джонсън, която отбеляза 25 точки (6 тройки) и направи 7 борби за победата на дунавки. „Сините феи“ реализираха 9 успешни стрелби от тройката и общата им успеваемост беше 57% срещу 46% за противника. Кристина Сантяго записа в актива си 20 точки и 8 борби, а темпераментната естонка Мерике Андерсон, която вдигаше публиката на крака, вкара 17 точки. Радостина Димитрова добави 12 точки за успеха на русенки, а Зорница Костова беше изключително полезна със своите 10 асистенции и 9 точки. След награждаването капитанът на отбора триумфално отряза мрежата на коша – трофея от двубоя, и окичи с него наставника Георги Божков.

Ашли Гейл беше на върха за отбора на „Нефтохимик 2010“ със 17 точки и 9 борби, Анета Митева вкара 12 точки, а Анна Соколан допринесе за второто място на бургазлийки с 10 точки и 8 борби. Малшанс за отбора на Петко Маринов беше контузията на Олга Дубровина още в първата десятка на двубоя. Тя стисна зъби и продължи да играе, макар да не беше максимално полезна на отбора си.

Петко Маринов, наставникът на „Нефтохимик 2010“ сподели след двубоя: „Обстановката в залата беше страхотна и надмина очакванията ми. Нямахме никакви шансове, а и вече казах, че не бяхме готови. Започвам да се притеснявам и за представянето ни на първенството предвид сериозните контузии в отбора. Трябва да възстановим двете американки, иначе ще имаме много проблеми. Играхме колебливо още в Хасково и с „Левски“, искрен съм, като казвам, че се притеснявам. Не сме отборът, който исках да бъдем. 

Аманда Джонсън, най-полезният играч на турнира сподели за медиите, че целият отбор е бил наясно колко важна е победата за всички – за феновете, за клуба и за цяло Русе. „Затова играхме агресивно, с много атаки и добра защита от самото начало. Продължихме да се борим така до самия край,“ каза Джонсън.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha