Понеделник, 20 Май 2024

Бюджет 2011- На общината и липсва административен капацитет за усвояване на пари по европроекти

Бюджет 2011- На общината и липсва административен капацитет за усвояване на пари по европроекти
Публикация   16:14     09 Фев, 2011 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     429

Липсват приоритети в основния финансов документ за тази година

 

Бедрос Пехливанян- председател на групата общински съветници от ГЕРБ

 

   В Бюджет 2011- както във всеки бюджет от 2008-а г. насам, липсват главните приоритети на града. Разбираме, че е криза, че няма необходимите средства. Но това не пречи да са степенувани по-важните неща, които трябва да се случат. От две години се наблюдава едно и също-  оптимистично заложени приходи и през 2009-а, и през 2010- а бяха заложени доста по-внушителни  приходи. Така стои въпросът за данните от Данък придобито имущество- вместо 8 млн., изпълнението бе на 3 млн. лв, въпреки че тогава предупредихме за прекаления оптимизъм. За 2010-а се случи същото- очакваха се от продажба на Руското консулство да постъпят  3,5 млн., като се знаеше, че това няма да се случи.

До известна степен продължава да се прави бюджета на база разходи, а след това- приходи, което не е добра практика.

Така и тази година са заложени 6,5 млн. лв. приходи  от продажба на терени, въпреки че те се предлагат от години и няма интерес към тях.

- Не смятате ли, че скоро тези парцели и терени  ще свършат, тогава общината с какви собствени приходи ще разполага, само от данъци ли ще се издържа?

- Това също е недобра картина, ако Общината продължи да продава своите терени и своята собственост. Но в случая говорим за отново заложени терени, за  които от години няма интерес към тях.

Но най-голяма слабост на целия бюджет е в неусвояване на европейски средства

-               Къде според вас е проблема?

-               В общинска администрация. Липсват пари за детските ясли, частично бе спасен проектът за някои училища, не са осъществени много социални проекти поради липса на капацитет

-               Не ви ли смущава факта, че едни и същи фирми и сдружения в последно време са печелившите, на макар и малкото реализирани проекти?

-               Да, това също е обезпокоително, но да има поне проекти по европейско финансиране. Всеки гражданин би приел да има графа съфинансиране по даден европейски проект в бюджета, но за съжаление не е така.

-               Достатъчно ли са прозрачни процедурите, по които се осъществяват макар и малкото проекти и кореспондират ли те с нуждите на града- като този за центъра?

-               Това е задължение на общинска администрация и е факт, обявяването и провеждането на обществени поръчки много често, да не кажа постоянно се обжалват, а за тези които минават, се научава след като почне да се изпълняват.

-               Не е ли твърде порочна появилата се напоследък практика- не е добър проекта, но да не загубим парите, да го правим. В редица случаи русенци реално не печелят, тогава за каква загуба говорим, явно тя ще бъде само да определи хора?

-               Точно така- последният проект, спечелен от Русе, и то в последния момент, който е за централната част на града, е риторичен отговор на въпроса. В Русе няма модерна социална кухня, Русе е загърбил Дунава, може би единствен по реката, Русе е загърбил своите исторически забележителности /визирам отново проваления проект за Библиотеката и музея/. Това говори за липса на приоритети при избора, в степенуването на нуждите.

-               Нека се върнем на бюджет 2011. Какви корекции ще предложите?

-               Бюджетът е една материя, която една функция да я прехвърли на друго място заради т.н. капиталов и текущ бюджет. Премахването на една дейност трябва да се пренасочи в сродна функция, а не там, където се прецени в даден момент. В капиталовия- доста дейности, които не са толкова необходими на гражданите- конкретни предложения.

-               светофар в Чародейка север и Чародейка- юг

-               инфраструктура между Средна кула и Долапите- тротоар и осветление между двата квартала

-               премахване от капиталовия бюджет на 3 пъти слаганата колумбарийна стена в гробищния парк- 40 000 лева отиват някъде- сега да отидат за инфраструктура

-               намаляване субсидията от Общината към пенсионерските глухите и пренасочване към сляпоглухите и към инвалидите.

-               не виждаме нужда да закупуване на апарат за замерване на шума /55 000 лв за карта и 48 000 лв/ и ги пренасочваме към ремонт на спортни имоти.

-               - ще предложим по искане на МБАЛ- Русе до края на годината поне да се положи началото на инфраструктура до новия АГ комплекс, който имаме уверение, че до октомври 2011 г. ще бъде завършен- липса на път и паркоместа.

-               пропуснахме през последните няколко години много възможности. Паркирането е един от най-големите проблеми на Русе. През 2008-а имаше предложения от чуждестранни инвеститори, но странно защо бяха отхвърлени. Решението на този въпрос за нас е един- концесия на терени.

Ако все пак трябва да се каже нещо положително, то е повишените средства за инфраструктура- заделени са от 70 000 на 220 000 за четвъртокласните пътища в общината, което е положително.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha