С близо 1700 повече пациенти е обслужила болницата през 2012 г.

Публикация   21:39     04 Фев, 2013 /     akcent.bg   /     474

Увеличен е и броят на лекуваните за сметка на бюджета

     На разширено заседание в края на миналата седмица на Медицинския съвет на  „МБАЛ–Русе” АД, в което взеха участие началниците на отделения,  ръководителите на отдели и служителите на административни длъжности,  изпълнителният директор на болницата д-р Нели Петрова представи анализ за дейността на лечебното заведение през 2012 година.   

     От изнесените данни става ясно, че се отбелязва ръст на преминалите болни през 2012 г. – 32 820, в сравнение с 2011 г. – 31135, както и увеличение на използваемостта на легловия фонд с 4,7 пункта. Увеличен е и броят на лекуваните пациенти за сметка на бюджета на „МБАЛ–Русе” АД - от 184 на 218.

 

Болницата осигурява 24-часов непрекъснат спешен и планов прием, гарантиращ безотказност, достъпност и равнопоставеност на всички нуждаещи се, независимо от техния социален и здравен статус. Функционирането продължава да е в условията на хроничен недостиг на финансови ресурси за издръжка; недооценена социалната значимост на заведението и при смесен пазар на здравни услуги с пазарни дефекти. Въпреки това е запазена финансовата стабилност.

     През 2012г. е осъществено преместването на всички отделения на Акушеро–гинекологичния комплекс в нова, съвременно оборудвана сграда, предоставяща изключително модерно оборудване и обзавеждане. Сградата е номинирана в конкурса за Сграда на годината в системата на здравеопазването през 2012г.

 

 В лечебното заведение през 2012г. стартира изпълнението на проект “Европейско качество на здравеопазването чрез реконструкция и енергийна ефективност в „МБАЛ–Русе” АД по схема за  безвъзмездна финансова помощ «Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма «Регионално развитие» 2007-2013г. Проектът е на обща стойност 8 606 615 лева и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

 

 

    

     Предмет на проекта е:

Ø     Изпълнение на мерки за енергийна ефективност;

Ø      Изграждане на Централна стерилизационна база;

Ø      Изграждане на две нови асансьорни съоръжения;

Ø      Закупуване, доставка и монтиране на високоспециализирана медицинска аппаратура.

Болницата ще разполага с нови:

       Магнитно-резонансен томограф от най-висок клас;

       64-срезов многодетекторен компютърен томограф /скенер/;

       Дигитален мамограф за ранна и прецизна диагностика на туморни процеси на млечната жлеза;

       Дигитални ехографски системи;

       Ендоскопска апаратура - видеоколоноскопи, видеогастроскопи;

       Дигитална ендоскопска видеосистема за автофлуоресцентни изследвания на белите дробове.

       Цифрова система за разпространение, съхранение и предоставяне на всички осъществявани образни, ултразвукови и лабораторни изследвания (PACS);

       Цялостно оборудване на новоизградената централна стерилизационна база;

     Осигуряването на модерна болнична среда и съвременно медицинско оборудване ще повиши качеството и капацитета на предлаганите медицински услуги, в т.ч. за хората в неравностойно положение. С изпълнението на проекта през 2013 г. „МБАЛ–Русе” АД става високотехнологична болница с междуобластен статут, предоставяща квалифицирана и специализирана здравна помощ във всички направления на съвременната медицина, което заедно със стремежа за балансиране на взаимоотношенията между пациенти и медицински персонал в обстановка на задълбочаващ се недостиг на лекари и медицински сестри, ще я утвърди като водещ лечебен център в област Русе и Северен Централен район. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още