Вторник, 30 Април 2024

АГ-комплексът в Русе бележи ръст от 12 на сто новородени през 2012, в в старана има спад

АГ-комплексът в Русе бележи ръст от 12 на сто новородени през 2012,  в в старана има спад
Публикация   21:34     21 Ян, 2013 /     интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     1524

Г. Хубчев: Помня ражданията, при които сме спасили живота на майките

 

Областен акушер- гинеколог, началник на началник ная отделение "Гинекология" в МБАЛ Русе д-р Георги Хубчев

- Д-р Хубчев, с какво ще се запомни 2012 г. от Вас и вашите колеги?

Всички русенци, и най-вече русенки знаят, че точно преди година бе открит модерен АГ- комплекс, може най-модерният в България.

-          Това е добре,  но колко години чакахте той  да бъде завършен?

       Цели 11 години

    -  Защо толкова много, какво пречеше да се случи по-рано?

     -    Липса на средства, това е аргументът на управляващите до тогава…

   -  А иначе, според  Вас, на какво се дължеше толкова много години да се раждат децата на Русе при такива мизерни условия и вие да работите при тези условия?

 За мен това е единствено е само липса на воля и на желание.

-          Какво се промени за една година, освен смяната на работното място?

На фона на падащата раждаемост в цялата страна АГ- комплексът отчита 12 сто повече раждания,  през 2012 г. има със 190 раждания повече спрямо 2011 г-на.

Освен условията- успяхме да запазим персонала- при изтичане на лекари и медицински сестри в страната, в АГ- комплекса няма такъв проблем, освен с тези с анестезиолозите.

-          А той е…

     В момента разполагаме с двама лекари и по съвместителство идват още двама колеги от болницата, а би трябвало те да са пет и да имат нормални договорни отношения.

-          Какво е нивото на АГ- комплекса според стандартите и статута му?

      По медицинските стандарти има 3-то, най- високото ниво, а гинекология и неонатология са със статут на университетски, т.е., имат право да извършват и се извършват всички видове гинекологични, онтогинекологични, урогинекологични и лапароендоскопски операции. В неонтологията вече се отглеждат бебета от 600- 650 грама.

-          За 2012 Русе с колко нови граждани се сдоби или просто колко деца се родиха при вас?

 За 2012 г. има регистрирани 1637 раждания, като  34 двойки имат близнаци и две тройки тризнаци. Едните от тризнаците са две момчета и едно момиче, а другите- три момичета.  Общият брой на родените момчета е 843, на  момичетата е 794.

Нямаме починали родилки  от 1998 г. по акушерски индикации родилка.

   - Кое е онова, което откроява АГ – комплекса като водещ в страната?

 Най-вероятно това е микпоредиатрията. Тя разполага  с най-модерна техника за недоносени и увредени бебета. Говорим за ковьози, апарат за командно дишане, инсуфлатори и др. Както вече се писа, обгрижваме  родилките, като им пускаме класическа музика. Засега, може и да разнообразим репертоара /смее се/.

Още не се знае какъв ще е ефекта, но може да се окажат бебетата по-музикални впоследствие.

- Нещо повече за доктора, да излезем от множественото число. Вече колко години давате живот?

Вече 33 години.

- Малко или много са това. Говорили сме да намалите темпото, освен в Русе, Вие работите и в частна клиника край Бургас. Какво е усещането, когато благодарение на вас на бял свят се появи ново човече, особено ако е имало риск за живота му и сте помогнал със своите знания и умения?

 Колкото за темпото, засега ме удовлетворява и се чувствам така добре. Колко до удовлетворението- то е  огромно, защото единствената професия, където реално борбата на живот и смърт е всеки ден, е нашата. И да спасиш един живот, било на майка или бебе, носи удовлетворението, че наистина си успял.

- Доктор Хубчев, кои са ражданията, които сте извършили и ще останат завинаги в съзнанието Ви?

Тези, от които е зависил живота на родилките, а такива случаи съм имал около 20. Но в 3-4 от тях, когато всичко е било направено, и е имало следродилна инфекция, само природата и жените са били тези, от които е зависел живота им.

- И накрая, Вие работите и в друга болница- в Бургас, намирате ли някаква разлика между това, което се случва там и тук?

В Бургас има два или три пъти повече раждания, но там районът е почти три пъти по-голям. Освен това и има две частни клиники, в които раждат родилките.

- Не зная дали сега е уместно да се пита сега, но как стои въпросът с абортите, какво е положението с тях?

Многократно са намалели, и това се дължи най-вече на употребата на контрацептиви. Ако преди 15 години в АГ-комплекса са били извършвани по 15-20 на месец по лично желание, то сега има около два аборта месечно.

- Възрастта на родилките- расте или намалява?

Определено расте, все по-често имаме жени на по около 40 години, които решават да стават майки. Все повече жени първо избират и правят кариера, а след това се отдават на семейните си задължения и по-специално- на майчинството.

- Имате ли достойни наследници в професията?

За съжаление няколко специалисти от тези, които смятахме, че ще продължат работа при нас, отидоха да работят в чужбина. Сега обучаваме четирима и се надявам също те да бъдат достойни наши колеги.

- Какво е заплащането, то ли е причина да ви напускат?

Не мисля, при нас запратите са едни от най-високите в страната, но всеки има право на избор…

Весело изкарване на празника и повече здрави родилки през 2013 г.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha