Понеделник, 6 Май 2024

72 на сто от населението са против разрешаването на раждане в домашни условия

Публикация   21:30     09 Ян, 2013 /     akcent.bg   /     399

Социологическо изследване на „Ноема” показва, че три четвърти от населрението подкрепя нормативните промени за вадишаване на санкциите за посегателства срещу лекари

 

 

 

През последните месеци на отминалата година някои теми, свързани със здравеопазването в България, бяха обект на множество публикации и дискусии в медиите. С цел изясняване на обществените настроения по тези въпроси, социологическа Агенция „НОЕМА” включи в последното си изследване теми, които да дадат отговор за нагласите на населението. Накратко представяме от приключилото социологическо изследване :

Първата тема е свързана с евентуални нормативни промени в НК, които предвиждат посегателствата срещу лекари, по време на изпълнение на техните служебни задължения, да бъдат разглеждани като по-тежко престъпление. Промените бяха приети на първо четене в Народното събрание в края на декември 2012 г. Общо 74 процента от всички анкетирани напълно подкрепят или са склонни да подкрепят подобни промени в Наказателния кодекс, като от тях  53 процента напълно го подкрепят, а 21 по-скоро подкрепят. Отрицателно мнение по въпроса за изразили едва 5 процента от респондентите. 9 процента от хората по-скоро не са съгласни с нормативните промени за по-високите санкции, а 13 на сто нямат мнение по въпроса. Тази подкрепа е най-висока сред хората с високи доходи и сред жителите на столицата също – над 60 процента.

Втората тема е свързана с разрешаване на раждането в домашни условия с лекарско участие. Над четири пети от българите (76 процента) са чували или са запознати с обсъжданията на този въпрос.  Като най-висок дял на запознатите наблюдаваме сред жените и хората на възраст между 30 и 50 години  (над 80 процента).  Мнение по този въпрос са изразили 83 процента от   хората  - 72 на сто от допитаните се обявяват твърдо против разрешаването на раждания в домашни условия.  8 на сто подкрепят идеята за раждане у дома, но само ако родилката сама заплати за присъствието на медицинското лице. Едва 3 процента от хората смятат, че разходите за раждането в домашни условия трябва да се поемат от НЗОК. Най-висок е делът на противниците на раждането извън болница сред жените - 78 на сто от тях отхвърлят тази възможност. 76 процента от жителите на областните градове също не приемат раждането да става в домашни условия.

В изследването задаваме и въпроси, свързани с мерките, предприети от министър Десислава Атанасова, за подобряване на здравеопазването. Затягането на финансовата дисциплина в лечебните заведения и инвестициите в човешкия ресурс - увеличаване на заплатите на лекарите и подобряване на тяхната квалификация получават еднаква подкрепа -   64 % от анкетираните, против са 13 на сто.  Модернизиране на здравеопазването чрез започналите проекти с европейско финансиране на болниците среща одобрението на 62 % от хората, против са се обявили 11 на сто от тях, а 27 % нямат мнение по въпроса. 66 % е подкрепата за мерките за намаляване цените на лекарствата чрез промени в законодателството и намаляване на търговските надценки. Против тези мерки са се обявили 14 на сто от анкетираните, а 20 на сто не са изразили мнение.

Представените данни са от национално представително проучване на лица на възраст 18 и повече години, проведено в периода 30 ноември 10 декември 2012 г. Методът е пряко лично интервю в дома на респондентите, извадката е 1779 пълнолетни български граждани. Изследването е проведено по поръчка на Министерство на здравеопазването.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още