Понеделник, 6 Май 2024

Решено: Пълната забрана за пушене остава

Решено: Пълната забрана за пушене остава
Публикация   21:24     18 Дек, 2012 /     akcent.bg   /     452

Д. Добрев склонен да подкрепи по-либерален режим, Д. Атанасова остава непреклонна

 

 

Комисията по икономика, енергетика и туризъм на Народното събрание отхвърли предложението за частична отмяна на забраната за пушене на обществени места. За предложението на Евгени Стоев за нов чл. 125 в Закона за туризма гласуваха 10 народни представители, 6 бяха против, а 5 – се въздържаха.

Все пак предстои гласуване в четвъртък в пленарна зала, където трябва да се вземе окончателното решение.

Повече от час депутатите от комисията обсъждаха предложението за отпадане на пълната забрана за пушене на обществени места. „Моля оставката на министър-председателя да не е обект на дискусията в икономическа комисия. Да не ни плаши с оставка. Да я дава, като иска. Може пък това да е решение”, – заяви народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова.

„Няма как министър-председателят да е на една позиция, а министрите да се хванат за гушата. Това е цирк”, – допълни Румен Овчаров. Той се обърна към представителите на бизнеса с думите: „Колко пъти едно политическо мнозинство трябва да ви употребява. Те не се интересуват от вашия бизнес. Нали това бяха хората, които ви накараха да правите какви ли не щуротии в заведенията. После ви накараха да захвърлите всички тези инвестиции. Употребяват ви тези хора, които се интересуват от вноса на цигари и дистрибуцията на цигари. Не виждам кое право може да се сравнява със здравето на хората.”

Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев заяви, че всички предложения за отмяна на забраната са дошли от представителите на бизнеса. Когато има проблем, е нормално в икономическа комисия той да бъде обсъден, заяви депутатът и подчерта, че не става въпрос някой да бъде употребен.

Народният представител от ДПС Йордан Цонев заяви, че рядко е виждал над 100 души да присъстват на заседание на икономическа комисия за проблем, който не е в десетте топ икономически проблема на страната. Той предложи разискванията в комисията да се прекратят. Колегата му от ДПС Рамадан Аталай направи обратното предложение – за продължаване на дискусията. Той предложи Министерски съвет да обсъди предложението и да предостави на комисията становище по темата. Мартин Димитров каза, че няма такава процедура, по която да изискват становище на Министерски съвет.

МИЕТ Делян Добрев склонен да подкрепи по-гъвкав и по-либерален режим за пушене в затворени помещения

“На мен самия повече ми харесва, когато в заведенията не се пуши. Но това се отразява негативно върху бизнеса, много от заведенията са пред фалит”, – заяви Добрев и посочи, че е имал срещи с бранша, на които е бил запознат с тежкото състояние на хотелиерите и ресторантьорите.

“Забраната за пушене се отразява сериозно върху бранша – броят на заетите места намалява, работните места са застрашени. Разбираема е позицията на здравния министър, чиято грижа е здравето на хората. Моята грижа е здравето на бизнеса”, – каза още икономическият министър.

Тежката артилерия Десислава Атанасова “цака” с президент и министър-председател

Присъстващата на заседанието здравен министър Десислава Атанасова извади двата си “коза” – президент и премиер-министър, за да се бори срещу отмяната на забраната за тютюнопушене.

“Внесеното предложение за отмяна на пълната забрана за тютюнопушене чрез Закона за туризма е в противоречие с основен конституционен принцип за приемане на законопроекти”, – каза още Атанасова на заседанието. По думите й, предложението включва текстове, които се обсъждат за първи път и са заложени промени и в Закона за здравето, което е недопустимо. Министърът подчерта, че Народното събрание и икономическата комисия трябва да отхвърлят предложението за отмяна на пълната забрана за пушене и припомни, че и президентът, и премиерът са за запазване на пълната забрана за тютюнопушене.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още