Понеделник, 16 Септември 2024

Георги Божков: Ще има промяна в стила на игра на националния отбор

Георги Божков: Ще има промяна в стила  на игра на националния отбор
Публикация   15 Дек, 2012   /     akcent.bg   /     458

 

Старши треньорът на русенските баскетболистки от "Дунав 8806" Георги Божков е новият селекционер на националния баскетболен тим на България при жените. Той бе утвърден на този пост от ръководството на Българската федерация по баскетбол, след като на предишното заседание бе издигната неговата кандидатура. Божков сменя испанеца Хосе-Мария Бусета, чийто договор изтече през лятото и не бе подновен от федерацията. Въпреки новите си отговорности, Георги Божков ще продължи да води шампионките и носителките на купата на България "Дунав 8806".

Треньорът сподели, че приема поканата да застане начело на националния тим като признание за успехите, които е постигнал досега. Първата му и основната задача на поста ще бъде да класира женският баскетболен отбор за Европейското първенство през 2015 г. Божков признава, че това ще стане трудно, тъй като силите са изравнени. "Има да се изиграят две квалификации - една безумна квалификация, която е предквалификация -14 отбора се борят за едно място, и следващата е реалната квалификация, която е 2014 г, където повече отбори ще имат шансове", обясни той. Тъй като турнирът е през лятото на 2013 г., Божков все още не е набелязал конкретни баскетболистки, които да покани в националната гарнитура. Като треньор на "Дунав 8806" той познава добре участничките в българския шампионат, а сега ще следи по-внимателно и състезателките, които играят в чужбина. В зависимост от формата им в края на сезона ще реши кого да привлече в отбора. Все още не е избрал и екипа, с който ще води тима, но иска да привлече повече хора към каузата.

 

Промените, които ще бъдат направени, ще бъдат главно в стила на игра на отбора. "На мен много ми харесва това, че има една перфектна организация в националния отбор, федерацията подсигурява много добри условия за работа. Така че това е нещо, което ще се боря да се запази", коментира Георги Божков.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha