6050 литра незаконно произведено вино откриха служители на Митница Русе в имот на хотелиер

6050 литра незаконно произведено вино откриха служители на Митница Русе в имот на хотелиер
Публикация   21:22     12 Дек, 2012 /     akcent.bg   /     534

 

 

Проверка на служители от мобилните групи на Митническо разузнаване и разследване и отдел “Акцизи” към Митница Русе се натъкна на произведени общо 6050 литра вино в имот, собственост на русенски хотелиер. Бащата на бизнесмена решил да подкрепи семейния бизнес с лична производствена инициатива и превърнал бракуван хладилен фургон от ТИР в малка изба, където поставил няколко армирани танка с вместимост 1 тон и започнал да произвежда вино. Първоначално той регистрирал начинанието си в Изпълнителната Агенция по лозата и виното, но производството надхвърлило 1 тон и русенецът трябвало да подаде искане в Агенция Митници за регистрация на обекта си като малък винопроизводител.

 

Виното е акцизна стока, макар че в момента е с нулев акциз. Ето защо наличните над 6 тона алкохол са нелегално произведени в нерегистриран обект и в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове. На нарушителя ще бъде съставен акт, като минималната предвидена в Закона глоба е 1000 лева. От всички съдове с вино са взети проби, които ще бъдат изпратени за лабораторен анализ, а цялото количество е запечатано до приключване на административно-наказателното производство.

 Подаденото искане за регистрация на даден обект като данъчен склад или малък винопроизводител не означава, че в него може да се произвежда вече алкохол, както и не значи, че въпросният обект ще бъде одобрен, тъй като преди това трябва да бъдат спазени определени изисквания, коментират от митниците. В случая липсва едно от основните условия за регистрация – производствена площ, обясняват специалисти от отдел “Акцизи”.

Хладилният фургон, превърнат в изба, всъщност е мобилен обект и няма как да бъде регистриран като обект за винопроизводство.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още