Понеделник, 20 Май 2024

Решение има – нарича се търг

Публикация   16:09     03 Фев, 2011 /     Блогът за икономика- Георги Ангелов   /     668


      В новия закон за възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/:

Запазва се принципът на задължително изкупуване на произведената електрическа енергия въз основа на дългосрочни договори и по преференциални цени. Те са фиксирани за целия срок на договора и се определят от ДКЕВР, съгласно Наредбата за ценообразуване на електрическата енергия по Закона за енергетиката, се посочва в съобщението на правителствената пресдирекция. Това означава, че енергията от фотоволтаични паркове ще се изкупува 25 години, а от водни и вятърни централи-15 години.

Не е ясно как е решен спорният въпрос между министерството и браншовите организации за подбор на проекти от комисията към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, когато мощностите за изграждане са повече от заявените от електроразпределителните дружества и ЕСО. 

 

    Въобще не го разбирам това – ДКЕВР административно ще определи цена, а други чиновници по някакви си техни критерии еднолично ще определят кой да строи и кой да не строи. Това, освен че е неефективно, ражда и възможности за невероятна корупция.

Има много просто решение – обявява се търг и който предложи най-ниска цена за киловат произведено електричество получава право да строи. Търг може да се провежда всяка година за част от необходимите мощности, като най-добре по-голямата част от мощностите да се планират за края на периода (защото се твърди, че себестойността на енергията от ВЕИ ще спада с времето – а кой знае, в един момент може да бъдат отменени подобни изисквания).



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha