Рекордно висока производствена инфлация от 6.8% на годишна база отчете за октомври Националният статистически институт. Спрямо септември пък заводските цени отчитат минимално понижение – с 0.2%.
Октомври е третият пореден месец, през който производствените цени растат с повече от 5 на сто на годишна база, а макар и с по-бавни темпове потребителската инфлация също се ускорява, като за октомври беше 4.4 процента.
Какво става в отделните сектори
В сравнение с миналата година по-съществено растат цените в текстилния сектор - с 10.6% (в частност прозиводството на дрехи поскъпва с 1.8 на сто), заводските цени на храните растат с 6.9, на цигарите – с 6.1%. Поевтиняване на годишна база НСИ отчита при изделията от неметални минерални суровини - с 1%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.6 на сто.
На месечна база пък преобладават движения в посока надолу. По-ниски цени отчита металургичната промишленост – с 1.5% под нивото за септември, а цените на кожарската индустрия се понижават с 0.7 процента.
Поскъпва продукцията на храните компании – с 0.6% и на химеческата промишленост – с 0.4%.
Ефект върху домакинствата
Според макроикономиста Георги Ганев обаче до края на годината не може да се очаква сериозно покачванен а потребителските цени, защото при основните им двигатели – храните и горивата има успокоение.
"Динамиката на производствените цени е много по-нестабилна спрямо потребителската инфлация. За това нейните промени не винаги предопределят движението на потребителските цени. Причина за високите стойности може да са както повишено търсене, така и поскъпване на някои от прозиводствените фактори", обясни Георги Ганев.
Допитване на сред макроикономисти показа, че всички очакват инфлацията за 2012 г. да остане под 5%, но това не означава, че натискът над домакинствата ще отслабне.
Скрит ефект от лятното поскъпване на природния газ и електроенергията е, че то беше калкулирано в инфлацията за юли, но домакинствата ще го усетят по-сериозно едва сега заради увеличената консумация на ток и газ с цел отопление.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай