Четвъртък, 2 Май 2024

Внимание: Грейпфрутът крие смъртоносна опасност!

Внимание: Грейпфрутът крие смъртоносна опасност!
Публикация   21:15     28 Ноемв, 2012 /     menager   /     700

 

Да се комбинира на пръв поглед полезното действие от консумация на грейпфрут с приемане на някои лекарства, се оказа опасност, по-голяма от предполаганото досега. Приеман с дадени лекарства, цитрусовият плод може да предизвика смърт, остра бъбречна недостатъчност, дихателна недостатъчност, кървене в стомашночревния тракт, потискане на костномозъчната функция, бъбречна токсичност и други сериозни болестни състояния, предупредиха канадски учени.

Според тях над 85 лекарства могат да си взаимодействат негативно с грейпфрута и да влошат състоянието на болните хора, предаде БТА. От тях 43 медикамента могат да предизвикат сериозни странични ефекти, ако се приемат с цитрусовия плод. Тази опасност се дължи на една от активните съставки в плода, наречена фуранокумарин.

Тя пречи на задействането на определен ензим в организма, наречен CYP3A4, което може да доведе до мултиплициране на ефекта на приеманото лекарство. В този случай дори при приемането на една доза от медикамента, организмът я възприема като няколко дози, взети наведнъж. Въпросните рискови медикаменти включват определени статини, имуносупресори и антихистамини.

Канадските учени, открили взаимодействие на грейпфрута и определени лекарства още преди 20 години, сега са установили, че в периода 2008-2012 г. лекарствата, които могат да си взаимодействат негативно с цитрусовия плод са се увеличили от 17 на 43, което ще рече средно по 6 медикамента годишно. Това означава и повишение на риска, посочват специалистите и подчертават, че много пациенти дори не подозират за опасността.

Нежелано взаимодействие може да има дори когато грейпфрутът е консумират доста часове преди взимането на самото лекарство. Влияние може да окаже и малко количество грейпфрут, съчетано с еднодневна доза от дадено лекарство.

Така например ако симвастатинът – често използван статин – се съчетае с 200 милилитра сок от грейпфрут веднъж на ден в продължение на три дни, то в организма се натрупва с 330% повече от медикамента в сравнение с неговото приемане с чаша вода.

Други цитрусови плодове също съдържат фуранокумарин, като лайма, помелото или севилските портокали, предупреждават учените.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha