Четвъртък, 2 Май 2024

РЗИ: Проблемните полиетиленови „помещения” остават на режим „санкция”

РЗИ:  Проблемните полиетиленови „помещения” остават на режим „санкция”
Публикация   21:15     27 Ноемв, 2012 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     667

Здравната инспекция преминава към по-ефективни глоби за тютюнопушене- от физически на юридически лица

 

 

Въпреки че има спорни моменти от законово естество, служителите от Районната здравна инспекция ще продължат стриктно да следят спазването на пълната забрана за тютюнопушене и ще санкционират нарушителите. Това заяви днес на пресконференция директорът и д-р Маргарита Николова.

В момента собствениците на заведения се стремят да намерят вратички и да заобикалят закона, но това няма да намали усилията на инспекторите да изпълняват своите контролни функции. Най-вече сега има разногласия около онези места, които са затворени с полиетилен и реално в тях има повече никотинов дим, отколкото в самите заведения, коментира д-р Димитрова. Спори се дали това е затворено пространство или затворено помещения, в идеята на закона е да няма места, където цигареният дим да е в изобилие и проветряването да не е възможно.

Предстои национално съвещание във Велико Търново, на което въпросът ще бъде повдигнат и ще се търси трайно решение, каза още д-р Николова.

  За изминалата седмица от РЗИ са реагирали на 5 подадени сигнала, подадени по електронната поща, като въз основа на тях са съставени 4 акта за нарушение. Заведенията, в които е констатирано, че се пуши, са в централната градска част и около Русенския университет.

Не очаквам да има промени в сега действащият закон, добър или лош, нашите задължения са да контролираме как се спазва, каза още д.-р Николова. Според нея времето за предписания вече е изтекло и сега ще се налагат глоби. До момента са направени актове на няколко физически лица, където санкцията е в размер на 300 лева и на едно юридическо, където размерът е 10 пъти по-голям.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha