Четвъртък, 2 Май 2024

Борбата със затлъстяването – съвременен здавен проблем

Публикация   21:15     26 Ноемв, 2012 /     РЗИ   /     487

 

 

 

 

През последните десетилетия в България се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението, включително и сред децата.

Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са важен фактор за рязкото увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването - един от сериозните съвременни здравни проблеми.

Данните от национално представително проучване на храненето на учениците в България (2010/2011г.), проведено от Националния център по обществено здраве и Медицинския университет в София показват, че с наднормено тегло са 30,2% от изследваните ученици, от които със затлъстяване – 12,7%. В сравнение с данните, получени при националния мониторинг, проведен през 2004 година, при децата в ученическа възраст 20% имат наднормено тегло, като една четвърт - около 5% от тях са със затлъстяване Тоест за тези 7-8 години има значително увеличаване на относителния дял на деца, които имат проблеми в теглото.

На регионално ниво за 2010/2011г. според данните от профилактичните прегледи на деца и ученици в Русенска област при антропометричните изследвания на теглото в категория “Затлъстяване” попадат 2,13% от децата и 5,63% от учениците. В цифри това са 154 деца от 1 до 7 години и 1194 ученици от 7 до 18г. в областта.

Най-висок дял на затлъстяване сред децата от 1 до 7г. се наблюдава в община Борово – 4,04%, а най-нисък – в Община Ценово – където няма нито едно дете със затлъстяване.

 От всички 8 общини в Русенска област най-висок процент на затлъстяване сред учениците се наблюдава в община Две могили - 9,05%, на второ място е община Ветово със 7,33%, след нея на трето място се класира Община Борово със 7,45%, следват Община Иваново с 5,71%, Община Русе с 5,56%, Община Ценово с 3,87%, Община Бяла с 3,85% и Община Сливо поле с най-нисък дял – 3,08%.

Данните доказват колко сериозен е проблемът с храненето на децата и учениците. Въпреки опитите на властите у нас да въведат здравословна храна в училищата и детските градини, както и да премахнат чипса, колата и вафлите от училищните лафки, децата често отскачат до съседните улици, където си пазаруват от „вкусните" и твърде калорични храни. Затова експертите смятат, че семейството е мястото, където децата трябва да бъдат научени с какво е добре да се хранят.

 

Препоръки към родителите – “Как да се преборите с детското затлъстяване”

 

v    Наблюдавайте закуските на децата

Сервирайте на детето си стабилна полезна закуска. Изследвания показват, че хората, които не закусват, обикновено преяждат през останалата част на деня и в резултат общото количество калории за деня се оказва по-високо.

v    Осигурявайте по-често хранене на по-малки порции

Хапването на 5-6 малки порции на ден е по-малко рисковано да доведе до затлъстяване, отколкото три големи хранения. Тъй като децата приемат по-голямата част от калориите си от хапванията "между храненията", влияйте им тези хапвания да са с храни, богати на витамини и минерали и с ниско съдържание на калории.

v    Избягвайте синдрома "чиста чиния"

Не се чуствайте задължени да "напълните" децата си! Те трябва да се научат сами да разпознават вътрешните си чуства за глад и ситост. Вашата задача е да предлагате полезна и разнообразна храна. Оставете останалото на децата. Факт е, че повечето от тях не изяждат всичко в чинията си, защото им се сервира прекалено много храна. По-добре е да се предлага по-малка порция и допълнително, след като чинията се опразни.

v    Обезкуражавайте яденето от скука

Децата често посягат към хладилника, когато се чудят какво да правят и с кого да го правят. Предлагайте занимания, които да развиват способностите и интересите, а не килограмите им. Занимавайте ги с онова, което ги забавлява.

v    Въздържайте се от използването на храни за награда

Възнаграждението с храна може да стимулира нездравословни хранителни навици у деца, които са вече под риск от затлъстяване. Не е престъпление да се свързва гостуването при баба с шоколадова вафла или празникът с торта, но е разумно храната за удоволствие да се ограничава от родителите. Специално забавление с мама и тати или любим приятел е много по-голяма награда за добре свършена работа от близалката.

v    Учете детето на самоконтрол

Помогнете му да се отказва от втората порция сладолед или допълнителното парче торта. Отказвайте бонбоните и близалките на щанда до касата в магазина. В замяна обещайте допълнителна приказка преди лягане довечера.

v    Ограничете гледането на телевизия

В днешно време децата в предучилищна и училищна възраст гледат средно между 25 и 35 часа телевизия на седмица. Това довежда до затлъстяване по два начина - намалява физическата активност и забавя матаболизма. Голяма част от рекламите по време на детските предавания са за храни и според проучване 80% от тези реклами са за нездравословни храни. Учете децата си да гледат скептично на пропагандата и да не вярват в нещо само защото го виждат на телевизионния екран.

v    Демонстрирайте добри хранителни навици

Децата ви се хранят така, както вие се храните. Ако те виждат от вас да се тъпчете прекомерно, най-вероятно ще правят същото. Много по-лесно за детето е да се научи да контролира апетита си, когато вижда от вас да се храните разумно.

v    Заменете газираните напитки и "натуралните" сокове с вода

Децата са по-склонни когато са жадни да си купят нещо газирано, отколкото да пият вода. Газираните напитки, освен че не осигуряват полезни вещества на организма, имат високо съдържание на захар. Осигурявайте на децата си здравословни заместители на газираните напитки - бутилирана вода, мляко, чай.

v    Използвайте позитивни изрази

Вие най-вероятно искате да намалите килограмите на детето си, не неговото самочуствие. Затова избягвайте изрази от рода на "за да не надебелееш" или "за да отслабнеш". По-добре е да обърнете внимание на това какво тялото може да прави, а не на външния му вид. Предлагайте полезни храни с идеята, че ще помогнат на детето да тича по-бързо или да играе баскетбол по-добре. Морковите например ще му помогнат да вижда по-добре, а плодовете ще му дадат повече енергия да играе след училище.

v    Отстранете изкусителите на преяждане

Храните, които стимулират преяждане, е добре да бъдат скрити, дори оставени в магазина. Ако плик с мазен чипс привлича детето да седне пред телевизора и да го яде, докато не свърши, може би е хубаво изобщо да не се купува чипс. Далеч от погледа, далеч от стомаха.

v    Сервирайте полезна храна

Учете децата кои храни имат повече съдържание в по-малко количество. Полезните храни съдържат голямо количество необходими витамини и минерали в малко калории. Доказано е, че е по-лесно децата да бъдат научени да ядат по-правилно, отколкото да ядат по-малко. Ако искате детето ви да отслабне, променете хранителния му режим, не го поставяйте на "диета".

v    Стимулирайте детето си към движение и спорт

Притеснителен е фактът, че децата спортуват по-малко и това изглежда е най-важната причина за нарастването на затлъстяването при тях и младежите. Колкото по-малко активно е едно дете, толкова по-закръглено става, което води до още по-ниска вероятност да се заинтересува от физическа активност.

v    Превенцията - алтернатива на борбата

Дължим го на децата си - за да ги предпазим от затлъстяване. Защото е много по-лесно да вземем превантивни мерки, отколкото да се борим със стореното. Твърде често за лечение на затлъстяването се налага и намесата на психолози, ентеролози, кардиолози..., защото свръхтеглото на децата не е просто визуален недостатък.

Задача на родителите е да отгледат и възпитат здрави деца.

Грижете се за храненето на децата от най-ранна възраст, не чак когато свръхтеглото е налице.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha