Четвъртък, 2 Май 2024

Кампания срещу тютюнопушенето организира Община Русе в Международния ден без цигарен дим

Публикация   21:10     13 Ноемв, 2012 /     akcent.bg   /     460

 

 

 

      Превантивно - информационен център към Община Русе ще проведе информационна кампания по повод 15 ноември - Международен ден без тютюнопушене.

      Кампанията включва срещи и дискусии с ученици от 5 до 12 клас от русенските училища. На 15 ноември 2012 г., младежи от СОУ “Васил Левски”, облечени в костюми на цигари, ще разпространяват информационни материали и стикери за вредата от тютюнопушенето.

      Целта на инициативaта е да се повиши информираността на учениците по проблемите, свързани с вредата от тютюнопушене.

      Международният ден без тютюнопушене се отбелязва за първи път през 1977г. в САЩ по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS). По цял свят всеки трети четвъртък на месец ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето поне за един ден. В България този ден за първи път е отбелязан през 1990г.

      В Европейския съюз тютюнопушенето причинява смъртта на повече от половин милион души всяка година.  

      Данни от Европейски проект за изследване на училището през 2011 година показват, че българските ученици на възраст между 15-16 години са на четвърто място по тютюнопушене сред 36 европейски страни. 64% от 16-годишните български ученици са пушили поне една цигара през живота си. Статистиката показва, че момичетата пушат повече от момчетата - 32,7% от момчетата спрямо 45% от момичетата.

      Данните от последното проучване, проведено от Превантивно-информационен център сред всички ученици от Област Русе показва, че 31%  от учениците между 8-ми и 12-ти клас са редовни пушачи, 11,5% пушат епизодично, а 57,5 % са непушачи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha