Четвъртък, 2 Май 2024

Стартира националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

Публикация   21:07     07 Ноемв, 2012 /     akcent.bg   /     429

 

 

 

      На 09.11.2012 година /петък/ в Пленарна зала на Община Русе ще се проведе обучение за целите на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. На срещата ще присъстват  медицински специалисти от здравните кабинети на училищата в общината.

Водещ на работната среща ще бъде регионалният координатор по програмата д-р Сиана Хаджийска – директор на Дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ към РЗИ – Русе. Тя ще направи презентация, свързана с ваксината за първична профилактика на рака на маточната шийка и ще отговори на възникналите въпроси от страна на медицинските специалисти.

Главната цел на Националната програма ще е в най-кратък срок да информира и да запознае родителите и близките на момичетата от основната целева група – 12 годишни с ползата от ваксината. Основната цел на програмата е снижение заболеваемостта от рак на маточната шийка чрез имунизационна защита на момичетата и младите жени срещу основния причинител на заболяването – човешкия папиломен вирус.

Родителските срещи в тази връзка по училищата в Община Русе ще се организират през месец декември 2012 година и в началото на 2013 година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha