След горещото и сухо лято септември донесе много благоприятен дъжд за лозята в Божоле, съобщават от емблематичната изба Georges Duboeuf. Скъпоценният валеж бе последван от хубаво слънчево време, което допринесе за по-нататъшното узряване на плодовете.
"Първите партиди от новата реколта Божоле са вече в процес на ферментация и вече можем да сравним 2010 с ненадминатата 2000 година”, споделя Жорж Дюбьоф, наричан още Краля на Божолето.
Въпреки че все още е рано да се говори за крайния резултат, Божолето от реколта 2010 е свежо, с фина структура и нежни танини, като се долавят цветисти нюанси. На този етап от ферментацията виното е все още прекалено сладко, а количеството на въглероден двуокис доста високо, тазгодишната реколта на Божолето се очертава да бъде изключителна.
Традицията да се пие младо Божоле е много стара, но през 70-те години на ХХ век се превръща в институция. От средата на 80-те години се установява официалното представяне на Beaujolais Nouveau да става в третия четвъртък на ноември. Тази година датата е 18 ноември.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай