Много хора, които искат да намалят теглото си, се питат дали могат да употребяват вино и дали то ще повлияе отрицателно на тяхната диета за отслабване.
Диетичните и физиологични свойства на виното са признати още от Хипократ (400 г. пр.н.е.), който приготвя билкови вина с много полезно действие. Асклипий, който изтъква като много важни диетичните свойства на виното при лечение на болни, го сравнява по могъщество с боговете. Гален смята виното за хранителен продукт и отбелязва биоенергичното му въздействие. Целзий, в съчиненията си по медицина, дава подробни данни за полезността на различни вина.
Но наред със схващането, че виното е полезна напитка, съществува и друго – виното е алкохол. Трябва обаче да се прави разлика между виното, с неговото малко алкохолно съдържание от 10-12 градуса и това на високо алкохолните напитки: водка, уиски, джин, мастика, ром, ракии с алкохол между 40 и 50 градуса.
Същевременно е нужно да се има предвид разнообразния физико-химичен състав на виното, докато този на високо алкохолните напитки е много беден.
С развитието на науката за виното – енология – вниманието на редица учени се насочва към изучаване въздействието на отделните му съставки върху човешкия организъм.
Виното поддържа хидродинамичното равновесие на кръвообращението на човека и подхранва съдържанието на кръвната плазма. Според Льо Бретон окислението на алкохола в човешкия организъм става толкова по-бързо, колкото повече белтъчини са внесени с храната и колкото повече мазнини съдържа тя. Затова токсичното действие на алкохола се намалява, когато виното се пие с богата на мазнини и белтъчини храна. Скоростта на консумация на виното увеличава токсичното му действие. Това налага виното да се пие бавно, на глътки. По време на обяд или вечеря умерената консумация на трапезни вина (2-3 чаши) не може да се счита за вредна. Злоупотребата, обаче, довежда до изразено токсично действие на виното върху човешкия организъм.
Виното съдържа редица органични киселини – винена, ябълчена, оцетна, млечна, лимонена, янтарна, пропионова и други, които са с важно биологично въздействие. Ценни са и минералните вещества: калий, калций, магнезий, фосфор, хлор, желязо, мед, бор, силиций, рубидий, молибден, злато и др. От откритите във виното витамини важни са С, РР, А и витамините от В-групата.
Нужно е да се знае, че белите вина имат диуретично действие, а червените – тонизиращо. С физиологичното и фармацевтичното си въздействие виното стимулира нервната система. Великият Луи Пастьор казва: „С пълно право виното се разглежда като най-здравословното питие”. Соснование той го смята за най-подходящия и полезен антисептик. Професор Простосердов посочва повече от 40 вида заболявания, при които се предписва консумацията на вино.
Интересно е и бактерицидното действие на виното. Туберкулозните и тифусни бактерии се умъртвяват във вино за 15 минути, а ако то е разредено три пъти - за 30 минути. Следователно може да се смята, че всяка природна вода е обеззаразена, ако към нея се прибави една трета вино.
Виното се препоръчва като профилактично и лечебно средство предимно при анемия, грип, ленивост на черния дроб, инфекциозни заболявания, понеже увеличава съпротивителната сила на организма. Добре са изпитани и диуретичните му свойства. То подобрява функциите на жлъчката, бъбреците. Регулярната консумация на вино намалява риска от сърдечен инфаркт. Виното задоволява нормално жаждата за разлика от високо алкохолните напитки.
Дори човек да е на диета за отслабване, той може да си позволи 1-2 чаши хубаво вино. Известна е и диета с вино за намаляване на теглото.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай