Понеделник, 20 Май 2024

"Чисти пазари- Русе" оспори решение за избор на почистваща фирма

Публикация   16:04     28 Ян, 2011 /     akcent.bg   /     244

    Обединение „Чисти пазари – Русе“ внесе в Административния съд жалба срещу решението на управителя на „Общински пазари“ ЕООД – Русе за избор на фирма, която да извършва почистването на стопанисваните от компанията обекти. Съдът допусна жалбата и задължи „Общински пазари“ ЕООД в тридневен срок да представи заверени изисканите от жалбоподателя документи.

„Чисти пазари – Русе“ е консорциум от фирмите „ДДД – 1″ ООД – София и „Ла мезон дю фльов“ ЕООД – Русе. Обединението бе кандидат в конкурс за извършване на „всички санитарни дейности в обектите, стопанисвани от „Общински пазари” ЕООД – гр. Русе, с прилежащите му санитарно-хигиенни възли, административна сграда, прилежащи терени и общи части, осигуряване на химически тоалетни; дейност по събиране, контрол и управление на отпадъците“. Отварянето на документите на кандидатите беше на 28 декември 2010 г., а решението на управителя на общинското дружество бе оповестено пред медиите на 11 януари. За спечелил бе определен другият кандидат – ДЗЗД „Астон Комуналефект”.

Венцислав Великов, представляващ обединение „Чисти пазари – Русе“, в жалбата си до съда посочва, че решението на възложителя на конкурса е неправилно, необосновано и незаконосъобразно, издадено в противоречие на събраните в хода на процедурата документи и въз основа на неправилни констатации на назначената комисия, включително и в частта на преценката на критериите за оценка, респективно процедурата по провеждане на открит конкурс за възлагане на услуга. От обединението посочват нарушенията, които общинското дружество допуска на собствената си конкурсна документация.

С жалбата се настоява съдът да прогласи нищожността на Решение № 4/11.01.2011 г. на управителя на „Общински пазари” ЕООД – Русе или го отмени.

Освен това „Чисти пазари – Русе“ поиска от съда да спре изпълнението на допуснатото предварително изпълнение на решението. С текст от заданието за конкурса е допуснато предварително изпълнение на обжалваното решение, а тъй като тръжната документация препраща към Административно – процесуалния кодекс (АПК), то следва в разпореждането да има излагане на една или повече от предпоставките, визирани в чл. 60, ал. 1 от АПК, което не е сторено. Този нормативен текст гласи, че „в административния акт се включва разпореждане за предварителното му изпълнение, когато това се налага, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси, при опасност, че може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда, или по искане на някоя от страните – в защита на особено важен неин интерес“.

Липсват и мотиви, които да обосноват как от осуетяването или забавянето на изпълнението е възможно да последва значителна или трудно поправима вреда, нито в какво би се изразила тази вреда, като се има предвид, че към настоящия момент има фирма, която изпълнява почистващите функции, се казва в жалбата на „Чисти пазари – Русе“.

Припомняме, че „Чисти пазари – Русе“ възрази срещу тенденциозността в работата на комисията по избор на почистваща фирма още на 29 декември 2010 г., но отговор и резултат от допуснатите нарушения на собствената конкурсна документация от страна на „Общински пазари“ ЕООД – Русе така и не последва.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha