Вторник, 30 Април 2024

Свинекомплекс Голямо Враново реализира първия в страната проект по холандска технология

Свинекомплекс Голямо Враново реализира първия в страната проект по холандска технология
Публикация   21:03     26 Окт, 2012 /     Р. Николаев   /     820

Близо 600 000 евро решават екологични проблеми и повишават ефективността в земеделието

 

/снимки- 1,2,3/ Завърши реализацията на проекта „ Съхранение и употреба на отпадъците от животински тор” по програма на правителството на кралство Нидерландия, в който участват Свинекомплекс Голямо Враново Инвест АД, консултантската фирма „Е.ферма” ООД и представители на холандската фирма „Вотекс”.    

    Същността на този проект е, че чрез него се изнася холандския опит и технология в съхранението и употребата на отпадъците от животински тор. За целта се създава общото дружество „Екосол ГВ” ООД. С презентация на дейностите и практическо онагледяване пред представители на холандска страна- Ари Бейл- министерство на икономиката, Дирк Кивит- главен мениджър на проекта и г-н Провоост от „Вотекс”, в присъствието на зам. областния управител д-р Адриан Райков, свиневъди от страната, представители на държавни  регионални структури по земеделие, бе показано за първи път в страната модерно събиране на тора и използването му като течен тор с модерна техника.

Най-важното в този проект е екологията, а втората  по важност необходимост е  да се освободи свинекомплексът от тази торова маса, поясни д-р Димитрова, директор на свинекомплекса. Третото е да се постигне положителен ефект от по-високи добиви.

Към момента се обработват 5000 дка собствени и наети площи, като 4000 дка от тях се третират с течна тор.

Това е напълно нова за България технология. Очаква се през следващите 3-4 години да се наситят третираните площи с азот и да се премине към предлагане и на съседни стопанства. Част от торовата маса е в излъшък на свинекоплекса.

Дирк Кивит, главен мениджър, показа в своята презентация предимствата, които произхождат от реализацията на проекта и ефективността от неговото прилагане. В крайна сметка се постига и печалба от 22 евро за тон тор спрямо използването на естествен тор.

Това е първият проект у нас, реализиран по представената технология, обяви Мирослав Тенчев от консултанстката Е. фирма.

    Областна администрация напълно подкрепя този проект като начало на изпълнение на екологичните ангажименти, които страната ни е поела за следващия програмен период, заяви зам. областният управител д-р Адриан Райков/. Още от следващата година ще трябва всички свинеферми да разполагат със септични басейни /лагуни/. Смятам, че проектът на Голямо Враново е наистина един достоен за пример и подкрепа в национален план.

 

 

            Проектът е регистриран под номер PSO 05/BG4/3 и е с общ бюджет 555 000 евро. Реализацията му започва през 2008 г.

 

Изпълнението му минава през 2 етапа:

               - Инвестиране в съоръжения за съхранение на отпадъците от животински тор.

               - Доставка на машини и инвентар за употреба на отпадъците на животински тор.

 

Същността на първия етап  е изграждане на качествени и сигурни съоръжения за събиране на отпадъците от животински тор от дейността на животновъдната ферма на Свинекомплекс Голямо Враново Инвест АД. След приключване на събирането на тора започва процес на неговото ферментиране за период 4-6 месеца с цел постигане на готовност за прилагането върху обработваеми земи с цел торене.

По време на първия етап са „облицовани” 2 броя изгребни ями в непропускливо фолио, миксери, поплавъци и покривно фолио. Предвиденият бюджет за тази дейност е 247 500 Евро. Дейностите по този етап са извършени в периода септември 2009 – ноември 2010 година. Изпълнението на фолио и прилежащият инвентар е на фирма Steenbergen B.V./ново име Stefos B.V./

 

Същността на втория етап е готовият вече тор да се приложи на обработваемите площи с цел торене и повишаване на добивите на земеделската продукция. Поради малкият размер на отделните поземлени участъци беше взето решение това да става чрез отделни транспортни средства – трактори и цистерни.

По време на втория етап е доставена техника- трактори, цистерни и апликатори за прилагане на торовата маса на полето. За периода от март 2011 до април 2012 са доставени три трактора Джон Диър, две транспортни цистерни по 24 куб. м и 2 апликатора за прилагане на торовата маса в дълбочина в почвата на стойност  307 500 евро.

Апликаторите и транспортните цистерни са производство на фирма Roelama.

 

Финансирането на проекта е изцяло за сметка на Правителството на Кралство Нидерландия, подкрепено с мостово финансиране с банкови гаранции от Свинекомплекс Голямо Враново Инвест АД в размер на 150 000 евро.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha