Четвъртък, 2 Май 2024

По 70 пациенти постъпват средно на денонощие в Спешното отделение на МБАЛ-Русе АД

Публикация   21:02     25 Окт, 2012 /     akcent.bg   /     462

Около 50% от прегледаните пациенти се хоспитализират

 

 

  По 70 пациенти постъпват средно на денонощие в Спешното отделение на МБАЛ-Русе АД. Това сочи статистиката за деветмесечието на тази година.

  За посочения период са прегледани общо 19 080 пациенти. От тях по кабинети в отделението са приети:

- Терапевтичен - 7420 пациенти - 38,90%;

- Хирургичен - 6975 пациенти - 36.55%;

- Травматологичен - 4685 пациенти - 24.55%;

 

  От общия брой /19080/ са хоспитализирани 8730 пациенти или 45.75%. Нехоспитализирани са 10 350 души или 54.25%.

  За миналата година са били прегледани 25 202 пациенти, като хоспитализираните са 11 277 или 44.75%, а нехоспитализираните са 13 925 или 55.25%.

  От посочените статистически данни е видно, че около 50% от прегледаните пациенти в Спешното отделение на МБАЛ-Русе АД се хоспитализират, а останалите - след овладяване на спешните състояния, се изпращат за наблюдение от личните им лекари, медицинските /ДКЦ-1,  ДКЦ-2, МЦ/ и специализирани центрове /КОЦ/, специализирани болници /СБАЛПФЗ/ и лекарите специалисти в извънболничната помощ.

  Основните състояния, които са приоритетни за оказване на спешна медицинска помощ са инфаркт на миокарда, стенокардна криза, хипертонични кризи, мозъчни инсулти, белодробен оток, усложнения на захарната болест, остри кръвоизливи, травми, остри интоксикации, остри алергични реакции и други.

  Спешните състояния са обект на преценка на екипа от специалисти, работещ в Спешното отделение. Останалите състояния са включени в пакета дейности на общопрактикуващите лекари и лекарите специалисти в доболничната помощ.

  Предоставянето на здравни услуги за населението на Русе и областта се осъществява от общопрактикуващи лекари, диагностично- консултативни центрове, лекари специалисти в извънболничната помощ, медицински и специализирани центрове, център за спешна медицинска помощ и МБАЛ-Русе АД.

  Водещи в предоставянето на здравните услуги за пациентите са общопрактикуващите лекари.

  С цел гарантиране качеството на предоставяните здравни услуги и сигурността на работещите в Спешното отделение на МБАЛ-Русе АД предстои официалното въвеждане на видеонаблюдение, което в момента е изградено и се тества.

  Организацията, координацията и контрола на предоставяните здравни услуги за населението на гр. Русе и областта се осъществява от РЗИ - Русе, РЗОК-Русе, НЗОК и Министерство на здравеопазването.

  В Спешното отделение се оказва спешна медицинска помощ на всички пациенти, потърсили помощ от страната, чужди граждани, с направления от доболничната помощ, пациенти от други болници и дошли сами.

  При необходимост - се осъществяват и консулти с всички видове специалисти на МБАЛ-Русе.

  В структурата на отделението се включват - травматологичен кабинет със зала за репозиции с модерен рентгенов апарат, хирургичен кабинет с манипулационна за малки хирургически интервенции, терапевтичен кабинет, шокова зала /оборудвана с необходимата съвременна апаратура и консумативи/ и зала за диагностично уточняване и наблюдение до 24 часа.

  В отделението работи екип от специалисти, който включва - лекари на щат в отделението и лекари от Отделението по Обща гнойно септична, детска и еднодневна хирургия и отделението по Ортопедия и травматология, лекари специалисти - консултанти от всички профилни медицински специалности на болницата, специалисти по здравни грижи и санитари.

  Екипът, който осигурява 24-часовото дежурство в Спешното отделение се състои от 21 специалисти по здравни грижи, 6 лекари и 8 санитари.

  Дежурства в терапевтичния кабинет дават лекари от терапевтичните и неврологични отделения на болницата, както и от СБАЛК "Медика - Кор" ЕАД.

 Към настоящия момент, поради спецификата на работа и натоварването, има трайно незаети места за 1 лекар и 2 специалисти по здравни грижи.

  Спешно отделение работи непрекъснато - 24 часа в денонощието, в почивни и празнични дни.

  Всички пациенти, постъпващи за лечение в болницата преминават през Спешно отделение, което работи в постоянна вързка и взаимодействие с Клинична лаборатория и отделението по Образна диагностика.

  Създадена е организация на работа, която е в пълно съответствие с медицинския стандарт по Спешна медицина, правилника за вътрешния ред на МБАЛ-Русе АД и на Спешно отделение, и внедрената интегрирана система за управление на качеството/ISO 9001:2008/, околната среда/ISO 14001:2004/ и информационната сигурност/ISO 27001:2005/.

  Спешното отделение към МБАЛ-Русе получи отлична оценка за срок от 5 години от проведената акредитация по Наредба 18 на Министерството на здравеопазването през 2011 г.

  Цялостната дейност на Спешното отделение подлежи на ежемесечен, планов и извънреден контрол от РЗИ-Русе, НЗОК и РЗОК-Русе.

  За целия период от съществуването си досега в Спешното отделение към МБАЛ-Русе няма документиран случай на смърт поради небрежност или неспазване на правилата за добра медицинска практика. Няма документирано краткосрочно или дългосрочно увреждане на здравето на пациент, както и нито една основателна жалба.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha