Празник на Сливополската туршия. Една идея, която максимално се вписва в профила на района, известен със зеленчукопроизводството от години. В потвърждение на това от областна дирекция "Земеделие" дават данни какво се отглежда: зеле, карфиол, броколи, листни салати и марули, праз лук, моркови, ряпа. Най-голям е делът на зелето, което се отглежда като втора култура, предназначено за кисело зеле.
През последните 3 години регистрираните земеделски стопани може да се каже, че са една константна величина- 149.
Затова и кметът Валентин Атанасов смята, че такъв празник подхожда на Сливополската община и изрази задолоството си, че това се случи. Освен пенсионерите от района, участие взеха и ученици от Гимназията по туризъм в Русе. Те показаха кулинарни умения при направата на зелеви сарми, каквито Буров е обичал. При дегустацията се оказа, че и кметът Атанасов сармите са му любимо ястие и затова високата оценка, която им даде, смята за обективна.
С 38 различни видове туршии от всичките 11-те села на Община Сливо поле бяха представени за презентация, приготвени изцяло от зеленчуци- собствено производство. Оправдаха се очакванията, че ще има рецепти, предавани от поколения, вдъхновяващи трапезите на домакини и гости.
Да не бъде самоцел участието, жури от професионалисти и ценители на туршията ще се произнесе за най-добрата зимна салата. Резултатите ще бъдат обявени на 19 декември.
Председателят Марин Маринов, главен готвач от дълги години изрази задоволството си пред другите трима членове от видяното и вкуденото. Той е и добър познавач на туршията на местните производители, като в личната му класация са от три от населените места. Районът е известен с вкусните туршии - царска и селска мешена, като последната основно се прави със зелени домати и динчета.
Пенсионерските клубове в общината, разбулиха тайната на своите домашни производства. Ето някои от тях
Павлина Иванова, Борисово:Мешена туршия:
Слагат се камби, карфиол, зелени домати, целина,чесън и малко зеле. След това се залива с вода, захар, оцет,соб, натриев бензуат и аспирин. За три дни става чудо- туршията е готова. Най- добре вкусът и се е усещал, ако ма и се пие ракия.
Рецептата на Димитринка Славчева от Борисово
Царска туршия
Краставица, люти чушки, карфиол, камби и моркови. В трилитровия буркан се слагат и 4 лъжици захар, толкова сол, 250 гр. оцет, 4 аспирина.
Царска туршия:
Карфиол, моркови, камби. Слага се сол, захар, оцет, аспирин. залива се със студена вода и се чака да втаса.
За отбелязване е, че новината за провеждането на Празника на Сливополската туршия бързо се е разпростряла извън района. Със сигурност догодина ще има повече участници от повече населени места.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай