380 000 жени у нас страдат от остеопороза

Публикация   21:00     21 Окт, 2012 /     akcent.bg   /     746

    В България 380 000 жени имат остеопороза и 400 000 предшестващото я заболяване - остеопения.

   Това сочат данни на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, предоставени на БТА.

В света на всеки три секунди се получава остеопорозна фрактура, според тазгодишния доклад на Международната фондация по остеопороза.

Тежестта, която оказва остеопорозата върху световната икономика, само за една година се равнява на 32 млрд. евро за Европа и 20 млрд. долара за САЩ, изчислява Международната фондация по остеопороза.

Остеопорозата е състояние, при което вследствие загуба на калций костите стават чупливи. Тя се превръща в нарастващ проблем за общественото здравеопазване, алармират специалисти.

Над 50-годишна възраст всяка втора жена и всеки пети мъж получават фрактура. При жените този риск е по-голям, отколкото от рак на гърдата, яйчниците и матката, взети заедно.

При мъжете рискът е по-висок в сравнение с този от рак на простатата, коментират експертите.

Остеопорозата е заболяване, еднакво по разпространение с високото кръвно налягане и повишения холестерол.

Приблизително 50% от хората с една фрактура получават нова, като вероятността от следващи фрактури нараства експоненциално, предупреждават лекари.

Фрактурата ражда фрактура

По данни на Международната фондация по остеопороза само през 2000 г. в света са станали нови 9 млн. остеопорозни фрактури, от които 1,6 млн. са на бедрото, 1,7 млн. на китката, 0,7 млн. на раменната кост и 1,4 млн. са симптоматични на гръбначния стълб.

Фрактурите на китката, раменната кост и гръбнака се получават в по-млада възраст в сравнение с бедрените, уточняват специалистите.

През 2005 г. разходите, свързани с вертебрални фрактури в Европа са оценени на 719 млн. евро, а в САЩ някои от здравните модели предвиждат 37 процента от здравните разходи за лечение на бедрени фрактури.

Още от 80-те години на миналия век е известно, че половината от днешните пациенти с бедрена фрактура са страдали от други остеопорозни такива в миналото.

Да запазим костите си здрави

Лекарите съветват да ядем балансирана храна, богата на витамин D и калций.

Медиците препоръчват да употребяваме обезмаслени млечни продукти, ядки, портокалов сок, риба, листни зеленчуци, черен хляб и др. Както мускулите, така и костите стават по-здрави при физически натоварвания.

Редовните упражнения и регулярната физическа активност подобряват подвижността и баланса, намаляват риска от падания и счупвания, посочват от Българското дружество по ревматология и от Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза.

Според лекарите комбинацията от физически упражнения и здравословна диета има положителен ефект върху костната плътност. Те съветват също да се ограничи пушенето и приемът на алкохол, защото затрудняват усвояването на калция от организма.

През следващите 25 години 450 млн. хора в света ще отпразнуват своя 65-ти рожден ден.

     Бедрените фрактури на това поколение ще бъдат сериозно перо в бюджетите на западните страни и финансова заплаха за здравеопазването в източните страни, прогнозира Международната фондация по остеопороза



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha