Министър Атанасова: Изложението „Медикус, Денто, Галения“ заслужава подкрепа

Министър Атанасова: Изложението „Медикус, Денто, Галения“  заслужава подкрепа
Публикация   20:59     17 Окт, 2012 /     akcent.bg   /     433

 

 

      

       “Освен класически бизнес форум, изложбата „Медикус, Денто, Галения“ е и средище за повишаване на информираността на хората за здравословния начин на живот. Това е европейска и световна практика, която заслужава подкрепа от държавните институции и я има в мое лице“ - това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в своето приветствие при откриването на 18-ото издание на изложението за медицина, стоматология и фармация. То се провежда от 17 до 20 октомври 2012 година в Международен панаир Пловдив, който е организатор на проявата заедно с Асоциацията на денталните дилъри в България.

       Показателен за нарастващата роля на „Медикус, Денто, Галения“ е фактът, че сега се представят експонати на над 100 фирми от 12 държави, отбеляза министър Атанасова. Тя подчерта, че на изложението ще бъдат показани 20 върхови изделия. Това е значително постижение и доказва, че България е добра дестинация за бизнес проекти, заяви Десислава Атанасова.

       В своето приветствие тя  обърна специално внимание на семинара „Медицина на катастрофите“. Неговата тема е свързана с едно ново направление, което придобива все по-голяма значимост, а цялата съпътстваща програма на изложбата е с практическа насоченост и полезност, каза министър Атанасова.

       Според нея „представянето на най-съвременните и значими технологии и продукти ще допринесе за обновяването на материалната база на здравните заведения, за подобряване на лечението и за развитие на здравния туризъм в България“.

Изложението скъсява пътя на иновациите до лекарските кабинети, подчерта в словото си при откриването главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов. С това се обяснява 5-процентния ръст на директните изложители и увеличението на ангажираните площи с 11%. Близо 20% от участниците идват за първи път или се завръщат след кратко прекъсване.         

От създаването на изложбата до сега фирмите от нашия бранш винаги са тук, заяви Маргарита Тотева, председател на Асоциацията на денталните дилъри в България (АДДБ). Тя обединява 30 компании, търгуващи с медицински изделия. Според Маргарита Тотева стоматологичните клиники и кабинети у нас са оборудвани с техника на високо ниво и това доказва отговорността към пациентите.

Стоматологични услуги в България ползват клиенти от Гърция, Италия, Германия, Швейцария и други държави, но се надяваме, че тази тенденция ще се развие по-бързо и по-организирано през следващите години, прогнозира д-р Нелия Михайлова, заместник-председател на Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ). У нас вече има клъстер „Здравен туризъм“, който обхваща туроператори, хотелиери, медици и застрахователна компания, и  работи по европейски проект, аргументира се тя.

Международната изложба „Медикус, Денто, Галения“ също допринася за утвърждаването на България като дестинация за медицински туризъм, като спомага за бързото въвеждане на иновациите в практиката. Посетителите  ще видят най-съвременните изделия в областта на медицинската техника и  болничното обзавеждане, оборудването на стоматологични кабинети и зъботехнически лаборатории, съоръжения и химикали за дезинфекция, препарати за профилактика и хигиена на устната кухина, консумативи и материали за медицината, стоматологията и зъботехниката,  прибори и инструментариум, помощни средства за инвалиди.

В деловата програма е включен Седми международен конгрес по възстановителна дентална медицина на тема „Естетиката в ежедневната практика - дефиниции на успеха“. Семинари, симпозиуми и презентации дават допълнителна информация за най-новите научни открития и модели за мениджмънт в медицината и стоматологията.

В рамките на съпътстващата програма на „Медикус, Денто, Галения 2012“ ще бъдат наградени победителите в Четвъртия национален конкурс „Мениджър на дентална практика“. Той се организира от АДДБ и АДМБ, а претендентите се състезават в четири категории -  мениджмънт на клиника, на кабинет, на зъботехническа лаборатория и екипен мениджмънт  от стоматолог и зъботехник, като последния раздел се въвежда за първи път.

16 са номинираните тази година, а откритието е д-р Анатоли Кънев от София, чиято клиника прилича на художествена галерия с многото картини и скулптури в нея, каза д-р Нелия Михайлова.

Специалистите могат да разгледат експозициите безплатно след онлайн регистрация в сайта на Международен панаир Пловдив, а входната карта  важи за целия период на изложбата. Тя ще бъде отворена между  9 и 18 ч в дните от 17 до 19 октомври, а на 20 октомври  - до 14 часа. 

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha