Вторник, 24 Декември 2024

По- скъпо с около 20 но сто вино ще пием от новата реколта

По- скъпо с около 20 но сто вино ще пием от новата реколта
Публикация   16 Окт, 2012   /     в-к "Труд"   /     434

Горчиво вино  ще пие тази зима българинът. Цената му отива нагоре заради по-слабата гроздова реколта, а също и заради италианските фирми, които се оказаха не просто един от многото, а доминиращ купувач на нашия пазар на грозде.

"Лошата реколта на Ботуша направи тамошните винопроизводители изключително активни на българския пазар. В крайна сметка виното у нас ще поскъпне за крайния потребител с 15-20%", обяви пред "Труд" Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара.

Той добави и още причини, заради които може да се увеличи цената на еликсира на боговете - повишението на електроенергията с 16% и непрекъснато растящите цени на горивата.

  Гроздето от нова реколта е по-скъпо с 25-30%

Гроздето от новата реколта се продава поне с 25% по-скъпо от миналата година, показа проверка на кореспондентите на "Труд" из страната. Основната причина е, че реколтата е с 30% средно по-слаба спрямо миналата 2011 г. В първите дни след гроздобера стартовата цена е била 80 ст. за килограм, но само след седмица е скочила до 1 лев. Преди година плодът масово се изкупуваше за 60 ст./кг.

Производителите от всички райони на страната са категорични, че основният виновник за поскъпването са капризите на времето. Шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев посочи, че още през зимата заради ниските температури са измръзнали отделни части от лозя, разположени на площ от около 200 000 дка.

Лятото донесе поредица топлинни рекорди и само валежите, които паднаха 20 дни преди началото на гроздобера, спасиха реколтата от още по-драстични загуби.

Най-малко са пострадали масивите в Стара Загора и Варна. В старозагорско реколтата е само с 10% по-ниска от м.г. Средният добив там е 401 кг от декар, докато миналата есен бе 450 кг при десертното грозде. Във Варна средният добив е намалял с 15% до 600-700 кг от декар. Но качеството на гроздето е много добро, с много висока захарност. В този район се отглеждат елитни сортове - шардоне, траминер, совиньон блан, ризлинг, пино ноар.

   В Силистра сривът е  със 70%

В Силистра обаче добивите са се сринали с цели 70%. В момента земеделците прибират по 160 килограма от декар при десертните сортове грозде и по 220 кг при винените, твърдят от крайдунавската земеделска служба. Там има и много измръзнали масиви.
Хасково е един от районите на страната с най-високи цени на гроздето.

Килограм от най-масовите сортове мерло и каберне совиньон вървяха по 75-80 ст. Мускат отонелът достигна над 1,20 лева за килограм. Сортовете с по-ниска захарност като димят се търгуваха на цени от 55-65 ст. за кило.

В региона изкупуването се правеше основно от български фирми. Някои от тях обаче са филиали на международни концерни като "Белведере", който притежава две от големите винарни в региона край Свиленград.

Шуменският край е раят на бялото грозде, там се ражда най-доброто от сортовете шардоне, совиньон и траминер. Стопани определят реколтата като много добра въпреки високите температури. Средният добив от декар е 514 кг, съобщиха от областната служба по земеделие. Миналата година той е бил едва 296 кг, но тогава и отглежданите лозови масиви са били повече - над 10 000 дка, докато тази година са 6674 дка. Според обясненията на агрономи беритбата в Шуменско започна по-рано от друга година, защото гроздето достигна 21-22% захарност.

  Рекламираме в САЩ, Швейцария и Китай

От Нова година винарите ще могат да рекламират родните марки вина с европари в САЩ, Швейцария и Китай за три години напред. Проектът ще се изпълнява от Националната лозаро-винарска камара заедно с гръцката асоциация "Винопътищата на Северна Гърция".

Общият бюджет на промоцията е приблизително 2,1 млн. евро. Половината от проекта се финансира от ЕС, 30% са съфинансиране от фонд "Земеделие", а браншът осигурява 20% от средствата, съобщиха пред "Труд" от фонд "Земеделие".

На практика това е втората промоционална програма за лозарския сектор, финансирана със средства от ЕС. През миналата 2011 г. страната ни защити проект за рекламиране на родните вина в Русия и Китай, който се изпълнява от Районната лозаро-винарска камара "Тракия".

Износ

По последни данни за първите 6 месеца на т.г. износът на вино се е увеличил с 16%. Докато през първото полугодие на м.г. са изнесени 21,646 млн. литра, сега за полугодието зад граница са отпътували 25,141 млн. литра. Българско вино се изнася най-много за Русия, Чехия, Полша и Румъния.

 

На вътрешния пазар са реализирани 47 млн. литра, което е над 13% ръст спрямо първото шестмесечие на 2011 г., когато у нас са продадени 41,5 млн. литра.

  Изкореняване

Заради рестриктивната политика на Брюксел в лозарството у нас трайно изкоренени са 636 дка. За тази дейност нашите фермери получиха субсидии за 310 638 евро.
Отделно бяха изплатени компенсации за загубата на доход на обща стойност 3 265 032 лв. С тези пари се оказва подкрепа на лозарските стопани за 3 г. до момента, в който новосъздадените лозя започнат да дават плод.

За сметка на изкоренените лозя всяка година в България се появяват между 20 000 до 40 000 дка нови масиви, показва статистиката. Страната ни все още не е изпълнила квотата, дадена от ЕС за лозя, и може да сади още 120 000 дка. За новия програмен период 2014-2020 г. България ще настоява ЕС да запази квотния си режим и забраната за нови лозя. Паднат ли тези ограничения, пазарът ще бъде залят с вино, а това автоматично означава, че и производителите ще се окажат губещи.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha