Нова специалност разкрива Русенският университет към Транспортния факултет

Публикация   16:02     27 Ян, 2011 /     akcent.bg   /     454

Специалисти по експлоатация на флота и пристанищата ще се готвят вече и в Русе

Нова специалност „Експлоатация на флота и пристанищата” разкрива Русенският университет от есента към Транспортния факултет. Тя е в професионалното направление „Транспорт, корабоплаване и авиация”, по което русенското висше училище е с отлична акредитация.

 

До момента у нас специалността се изучава само в Техническия университет-Варна. В европейски и международен план тя е обичайна за университети, които квалифицират специалисти за сферата на водния транспорт, което е предпоставка за активен академичен обмен.

 

С разкриването на бакалавърско обучение по Експлоатация на флота и пристанищата Русенският университет откликва на потребностите на бизнес средата в региона. Като най-голямо българско пристанище на р. Дунав г. Русе е седалище на „Българско речно плаване”. Тук са единствената професионална гимназия за речен транспорт – ПГ по „Речно корабостроене и корабоплаване”, Русенската корабостроителница, редица фирми за транспортна дейност по р. Дунав.

 

Фокусът на новата специалност е върху подготовката по стокознание, транспортна логистика, пристанищни технологии, транспортна техника, теория и устройство на пристанищата, пристанищна механизация, морско право, мениджмънт на транспорта, маркетинг на транспорта, английски език. Освен по специалността абсолвентите ще полагат в края на обучението си и държавен изпит по „Английски език”.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha