Четвъртък, 2 Октомври 2025

Винарска къща ,,Левент,, в Русе инвестира в подобрения и залага на естествени продукти въпреки трудната година

Винарска къща ,,Левент,, в Русе инвестира в подобрения и залага на естествени продукти въпреки трудната година
Публикация   02 Окт, 2025   /     akcent.bg   /     53

През 2025 г. най-голям е бил приемът на ароматни сортове като Траминер и врачански Мискет, както и на розе Гренаш, Санджовезе, Пино ноар и Каберне фран

   Винарска къща "Левент" в Русе инвестира в подобрения почти всяка година, използва само естествени продукти в производството и се надява на добри пазари въпреки сложната година и високата цена на гроздето. Това каза за БТА технологът Румен Илиев, който е част от екипа на избата от десет години, седем от които като неин управител.

   Избата е създадена през 2005 г. от братята Пламен и Атанас Бобокови и енолога Цанко Станчев. Поместена е в уникалното военно съоръжение "Левент табия", строено за защита на града в началото на 19 век, като е запазен автентичният му облик.

   Основният акцент е върху производството на висококачествени бели вина и розета, но в портфолиото на винарната има и червени вина. Сред тях са Совиньон блан, Шардоне, Ризлинг, Траминер, Врачански мискет, розета от Гренаш и Санджовезе, както и червени вина – Каберне фран, Пино ноар и купаж К2 от Каберне совиньон и Каберне фран, който е най-продаваното червено вино.

   Винарната инвестира собствени средства и участва по различни европрограми за подобрения. "Ние нямаме собствени насаждения и купуваме грозде основно от региона на Варна от конкретен гроздопроизводител, с когото работим над 15 години, също така от Сливен и от други части на Южна България", посочи Илиев.

  Тази година градушки и ниски температури през пролетта са унищожили част от реколтата. Някои партньори са загубили дори цялата си продукция, което е наложило търсене на нови доставчици. По думите му избата е намалила приема на грозде, за да се избегне застой на продукция.

   През 2025 г. най-голям е бил приемът на ароматни сортове като Траминер и врачански Мискет, както и на розе Гренаш, Санджовезе, Пино ноар и Каберне фран.

   "Тази година инвестирахме отново в подобрения на работната среда и на визията на самата изба. Влагат се минимални средства отново и в технологията, които да подобрят цялостната картина в производството. Държа да подчертая тук, че въпреки че технолозите сме учили много химия, ние създаваме абсолютно естествен продукт от грозде чрез влагане на естествени органични продукти като дрождени деривати, танини и др.", каза още Илиев.

   За последните 10 години избата е инвестирала в нови съдове, помпи, които ограничават достъпа на кислород при бутилиране, и италиански преси със среден балон за по-щадящо пресоване на гроздето. Предстои закупуване на нови лабораторни машини за автоматизирани измервания.

   "Предстоят подобрения за улесняване на работата и за по-добър продукт, различни машини, лабораторни, които измерват много показатели наведнъж и премахват човешкия фактор, тъй като при нас липсват и кадри", каза още Илиев.

   Продукцията на "Левент" се предлага в магазини и ресторанти в региона, както и във фирмения магазин на ул. "Николаевска" в Русе. За дистрибуцията в национален мащаб избата работи с "Авенди", а вината ѝ присъстват във веригите "Кауфланд", "Била", "Метро" и "Фантастико".

   "Левент" участва в изложения като DiVino Taste в София и фестивала "Винофрения" в Русе. Избата има редица отличия, сред които златен медал за "Шардоне Гранд Селекшън" 2016 г. на френския конкурс "Шардоне дю монд". Последното признание е от Concours Mondial de Bruxelles – Бургас 2025, където злато печели "Совиньон блан" от реколта 2024.

    "По-рядко участваме напоследък, тъй като вече сме постигнали тази известност, която искаме. Все пак обмисляме участие във "Винария" в Пловдив в началото на 2026 година. Искам да видя и продукта от тазгодишната ни работа, за да преценим дали си заслужава, защото все пак ние участваме, за да спечелим", каза още Румен Илиев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още