Истината за метадоновите бебетa

Публикация   20:57     14 Окт, 2012 /     БНТ   /     521



   В „Денят започва в неделя с Геогри Любенов“  репортерът Екатерина Анева и
опeраторът Росен Петрински разказаха тъжната история за живота на метадоновите бебета в България.  От началото на метадоновите програми преди почти 15 години, се появява и едно явление – “Метадонови бебета”.
  Това са деца, родени от наркозависими жени, които по време на бременността
трябва да минат на тази, според представите заместваща терапия. Бебетата, родени от майки на метадон се раждат често преждевремнно, с много ниско тегло, сърдечни и дихателни проблеми. Още с раждането изпадат в абстиненция, която трае по 3-4 месеца. През това време децата приемат фенобарбитал и морфин в сиропна форма, за да понесат болката.
   Абстиненцията представлява  нарушения на работата на всички органи – т.нар. мултиорганна дисфункция. Когато обаче майката, както се случва в 90 % от случаите, комибинира метадона с амфетамини, кокаин и алкохол, децата
са почти обречени. Те често получават гърчове, имат тремор на крайниците в продължение на месеци и никой не може да каже какви са трайните последици, защото мониторнг в специализирани кабинети не е правен.  Преживяемостта на матедоновите бебета е едва 50%. Често те получават мозъчни кръвоизливи и трайни бъбречни увреждания. В същото време самите метадонови програми предполагат злоупотреба от страна на майките с предоставяния им в аванс за няколко дни напред препарат. С част от него те си оправят абстинентните кризи, другата продат за 1.50 – 2.00 лв. И с парите си купуват наркотици.
 Това става на улицата. До всяка метадонова програма има място, на което се предлага цялата гама наркотични вещества на пазара. Това установи разследването на Екатерина Анева и оператора Росен Петрински.  Другата седмица темата ще има продължение и дебат в студиото на „Денят започва в
неделя с Геогри Любенов“.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha